Nedjelja, 28 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji održan 19. Festival Izvorne muzike

U Kalesiji održan 19. Festival Izvorne muzike

Sinoć je u prepunoj sali JU BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija održan 19. Festival izvorne muzike Kalesija 2023. Na Festivalu su učestvovale grupe iz svih dijelova BiH, predstavljajući kroz pjesmu svoje običaje i kulturu iz mjesta kojeg dolaze.

Prije početka Festivala održan je okrugli sto na temu „Izvorna muzika naša muzika – od Inicijative do upisa“. Moderator okruglog stola bila je Enisa Hajdarević Šojko, urednica BH radija 1, a učesnici su Fahrudin Sinanović, direktor BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija, Alija Džafić, savjetnik načelnika Općine Kalesija, Rusmir Djedović, Tomo Nagradić, Ružica Ivić, Mustafa Bjelić, Nermin Hodžić. U radu okruglog stola trebala je učestvovati i Tamara Karača Beljak, sa Muzičke akademije u sarajevu, ali zbog privatnih obaveza nije mogla doći. Njeno pismo podrške Festivalu pročitala je Enisa Šojko. Na okruglom stolu razgovaralo se o tome šta dalje nakon upisa na listu elemenata nematerijalne kulturne baštine BiH. Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da je izvorna muzika upisana na državnu listu elemenata kulturne nematerijalne baštine, što je samo korak do upisa na UNESCO-ovu listu elemenata svjetske kulturne nematerijalne baštine. Na ovaj način izvornoj muzici se daje kulturni pečat.

Koncertni dio Festivala počeo je u 19.00 sati, pjesmom koju su otpjevale Razija Paščanović i Zejneba Ramić. Prisutnima su se obratili direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija Fahrudin Sinanović i Enisa Šojko, urednica BH radija 1, a nakon njih u ime načelnika Općine Kalesija Seada Džafića, Alija Džafić obratio se i zvanično otvorio 19. Festival izvorne muzike Kalesija 2023.

Izvođači koji su nastupali na 19. Festivalu izvorne muzike bili su Mirsada i jarani, Glas Usore, Momci Ligaćani, Mustafa i jarani, Derventski prijatelji, Kalesijski dijamanti, Halid Begić, Tradicija, kao i GKUD “Halisije” Kalesija.

Na Festivalu je trebala da nastupi izvorna grupa Braća Babajić, ali iz zdrastvenih razloga nisu mogli biti prisutni. Kao znak podrške svom prijatelju iz grupe Braća Babajići na scenu su izašli svi učesnici festivala te u glas i uz pratnju šargije i violine odpjevali svima poznatu pjesmu „Kalesijo, puna si mi cvijeća“ grupe Braća Babajić.

Generalni medijski pokrovitelj Festivala svih ovih godina je BH Radio 1, a partneri su i RTV TK, NEON Televizija, Radio Feral, Radio Glas Drine, kao i mnogi drugi internet portali.

Osim zahvalnica učesnici iz Kalesije će zasigurno ponijeti lijepo sjećanje na 19. Festival izvorne muzike, a sve to zahvaljujući publici koja je svaku njihovu izvedbu nagradila aplauzom i ovacijama.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO