Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji obilježena godišnjica formiranja 205.brdske brigade

U Kalesiji obilježena godišnjica formiranja 205.brdske brigade

Predstavnici Općine Kalesija predvođeni načelnikom Seadom Džafićem, članovi boračkih udruženja i organizacija, Udruženja “Kalesijska-policija 1992-1995”, Civilne žrtve rata, predstavnici političkog i društvenog života položili su cvijeće na centralno spomen obilježje u Kalesiji čime je počelo obilježavanje godišnjice od formiranja 205.brdske brigade Armije RBiH.

Brigada je formirana 5.februara 1993.godine i pri svom formiranju imala je komandu, tri brdska bataljona, mješoviti lahki artiljerijski divizion, diverzantsko-izviđačku četu, samostalnu pješadijsku četu, izviđački vod, vod vojne policije i inžinjerijski vod pionirske specijalnosti.

Naše jedinice pokrivale su mnoga ratišta u cijeloj BiH, a prioritetni zadatak bio je očuvanje teritorija Kalesije i spriječavanje prodora agresora iz pravca Podrinja prema slobnoj teritoriji. Mnogi pripadnici 205.brigade dali su svoje živote za slobodu koju mi danas živimo. Drago mi je što se krenulo sa obilježavanjem ove bitne godišnjice, a isto tako mi je žao što danas svi građani Kalesije nisu izašli na ulice kako bi dali svoj doprinos očuvanju kulture sjećanja, kazao je općinski načelnik Sead Džafić u svome obraćanju.

Šemsudin Ćatić ispred Koordinacije boračkih udruženja koja je i nosilac aktivnosti zahvalio se Općini Kalesija koja je dala svoj doprinos da se obilježavanje ovog datuma održi te je kazao da će pokrenuti inicijativu da se 5.februar uvrsti u bitne datume za obilježavanje na području općine Kalesija čime će dobiti na značaju.

Prigodnim referatom o bitnosti 205.brdske brigade obratio se Muhamed Avdić koji je u vrijeme formiranja brigade bio komandant 2.brdskog bataljona.

Formiranje brdske brigade bilo je mogu slobodno reći u najteže vrijeme jer je tada došlo do sukoba Armije RBiH i HVO-a što je prouzrokovalo i obustavu dostave hrane i pomoći za tuzlansku regiju kojoj je prijetila glad. Taj sukob su pokušali iskoristiti pripadnici JNA-a i četničkih paravojnih jedinica kako bi u tim trenutcima zauzeli što veći dio teritorije, ali im to nije pošlo za rukom. Brigadu smo formirali u noćnim satima jer smo po danu bili u borbama sa neprijateljem i na sreću pobjeđivali smo daleko nadmoćniju vojnu silu. Braneći domovinu živote je dalo 72 pripadnika brigade, teže ranjenih je bilo 131, dok su lakše ranjeno 339 boraca pripadnika brigade, kazao je Avdić.

O uspjesima i bitnosti formiranja brigade govorio je njen pripadnik profesor Izet Šabotić istakavši da Kalesija treba da bude ponosna na sve ono što je uradila u ratu i da mlađim generacijama se govori o hrabrosti svih jedinica sa ovog područja jer borci Kalesije nisu branili samo ovo područje nego su bili i u Brčkom, Varešu, Gradačcu, Olovu i drugim mjestima gdje su pozivani kao hrabri sinovi domovine.

U sklopu obilježavanja godišnjice formiranja 205.brdske brigade u sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija upriličena je i promocija spota “Gazije” koji govori o najznačajnijoj akciji boraca Armije RBiH a to je zauzimanje Lisače 1994.godine.

(Press općine Kalesija)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO