U Kalesiji obilježen 9.maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan „Zlatnih ljiljana“

U organizaciji Općine Kalesija danas je obilježen 9.maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan „Zlatnih ljiljana“.

Na ovaj dan slavimo pobjedu, znamo da je fašizam pobijeđen 1945.godine, ali se on probudio devedesetih godina, pa smo ga opet pobijedili 1995.godine. Za pobjedu nad fašizmom najhrabriji sinovi ove države su nagrađeni i odlikovanjem „Zlatni ljiljan“, zato danas slavimo i njihov dan, kazao je Mujo Tosunbegović sekretar Organa uprave Općine Kalesija.

Delegacije su danas položile cvijeće na spomen kosturnicu palim borcima NOR-a na izlazu iz Kalesije, ali i na centralno spomen obilježje u centru Kalesije gdje su učenjem fatihe odali počast najboljim sinovima domovine koji su živote ugradili u njene temelje i slobodu.

Mi moramo obilježavati ove dane, ali isto tako moramo o borbi protiv fašizma pričati našim učenicima. Udžbenici historije se mjenjaju, ali činjenice iz historije ne, zna se ko su bili fašisti, a ko borci protiv fašizma, kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Sejfo Softić.

Sa ovih obilježavanja poručeno je da je Bosna i Hercegovina više puta slavila pobjede protiv fašizma i da će tako biti i u budućnosti, jer fašizam je zlo. 

(Press općine Kalesija)


Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *