Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji obilježen 9.januar - Dan početka genocida nad Bošnjacima

U Kalesiji obilježen 9.januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima

Deveti januar je dan sjećanja na žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih oblika ratnih zločina. Jučer je u galeriji JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, obilježen 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima, u organizaciji JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

Prisutni su imali priliku prisustvovati izložbi knjiga i ilustracija koje su posvećene temi “Genocid nad Bošnjacima”.

Autor ilustracija, Kalesijac Admir Delić, svoju prvu izložbu ilustracija pod nazivom “Jedanaestog podsjećamo” organizovao je upravo u galeriji BKC-a, 12. 2. 2021. godine.
Tada je bilo izloženo oko 36, ilustracija, a od tada do danas uradio je preko 90 ilustracija.

Prisutnima se obratio u ime načelnika Seada Džafića, Mujo Tosunbegović, sekretar Organa uprave Općine Kalesija, te istakao važnost obilježavanja ovakvih datuma za kulturu sjećanja našeg Naroda I naglasio da je Općina Kalesija do sada uvijek podržavala ovakve projekte te da će ih I ubuduće podržavati.

Nakon gospodina Tosunbegovića, prigodnim govorom prisutnima se obratio i Ramiz Salkić, koji je I otvorio izložbu.

– Zahvalan sam JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija što organizira ovakve skupove. Moramo uvijek podsjećati na to da su institucije bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska počionile genocid nad Bošnjacima. To su potvrdile i mnoge presude Haškog tribunala, ne samo u Srebenici, nego i u Žepi, Prijedoru, Osmacima…
Istina je naše oružje. Oni žele da nametnu svoj narativ, nameću nam narativ da je Bosna i Hercegovina država beznađa, da je nemoguća. Oni ne žele nezavisnost Republike srpske, ne žele oni još jednu stolicu u Ujedinjenim nacijama, oni žele da se pripoje Srbiji. Mi se na svaki način moramo boriti protiv toga, kazao je, između ostaloga, Ramiz Salkić, poslanik u Skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska.

U okviru programa prikazan je i film autora Avde Huseinovića “JUNAK UMIRE JEDNOM”. Organizatori su zadovoljni posjetom te poručili da će izložba biti otvorena narednih 15 dana, i da istu možete posjetiti svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati, u galeriji BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno