Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaU Kalesiji obilježen 1.mart Dan nezavisnosti BiH

U Kalesiji obilježen 1.mart Dan nezavisnosti BiH

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju poginulim borcima i šehidima Armije RBiH u Kalesiji počelo je obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Delegaciju Općine Kalesija predvodio je načelnik Sead Džafić, a zatim su cvijeće položili i predsjedavajući OV Kalesija Damir Džafić te predstavnici boračkih i policijskih organizacija i udruženja, direktori javnih ustanova i preduzeća, sportski radnici, nevladina udruženja kao i članovi i simpatizeri političkih stranaka i partija.

Prije ceremonije polaganja cvijeća na spomen obilježju recital o Bosni izveo je učenik Samed Selimović, nakon čega se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Muharem ef.Mešanović koji je istakao bitnost 1.marta za državu Bosnu i Hercegovinu rekavši da je sloboda i nezavisnost krvlju plaćena.

Nakon toga, održana je i Svečana akademija na kojoj su govorili načelnik Sead Džafić, predsjedavajući OV Damir Džafić, te profesor doktor Sead Selimović, a svoj doprinos su dali i polaznici predškolskih ustanova „Vezeni most“, „Vedi princ“, učenici OŠ Kalesija i Vukovije kao i članovi GKUD „Halisije“ iz Kalesije.

Tog prvog marta 1992.godine, većinom glasova naroda u BiH rečeno je da država Bosna i Hercegovina dalje nastavlja put kao nezavisna država izdvojena iz tadašnje Jugoslavije. To je zasmetalo onima koji i danas žele da djele i da parčaju našu državu pa su nekada zajedničko naoružanje okrenuli protiv nas želeći da nas istrijebe sa ovih prostora i da Bosnu etnički očiste. Nisu uspjeli i kažem da neće nikad uspjeti, ovdje smo se rodili, ovdje ćemo i da živimo, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

O bitnosti Dana nezavisnosti govorio je i predsjedavajući Damir Džafić rekavši da mlađe generacije ne smiju zaboraviti doprinost onih koji su dali svoje živote, dijelove tijela i  zdravlje za slobodu i nezavisnost.

Historičar profesor doktor Sead Selimović u svom referatu dotakao se najbitnijih činjenica iz dugogodišnje histroije Bosne i Hercegovine, ali stavljajući akcenat na događaje iz perioda agresije i rata u BiH.

Kada smo odlučili da se osamostalimo na nas je tada izvršena agresija i ona je trajala od 1992.godine do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali je rat nastavljen i nakon toga i on i dalje traje kao što se može vidjeti iz svakodnevnih nasrtaja na državnost BiH i na njene institucije od istih onih koji su nad nama izvršili agresiju, kazao je Selimović.

Agresija i rat u BiH trebaju da se svrstaju u obaveznu literaturu u školama kako bi generacije koje dolaze znale pravu istinu, a istina je da ovdje nije bio građanski rat kako to pokušavaju da prikažu, ovdje je bila agresija, etničko čišćenje, zločin i genocid nad Bošnjacima i to treba da se zna.

Obilježavanje ovog bitnog datuma bit će nastavljeno i sutra u Kalesiji kada je u BKC-u „Alija Izetbegović“ planirano održavanje šahovskog turnira za uzrast U15, a u svim džamijama Medžlisa IZ Kalesija bit će proučen tevhid poginulim borcima i pripadnicima Armije RBiH koji su živote dali za državu.


 FOTO GALERIJA:

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno