Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesija'Šta ćemo sad', nova knjiga Mehmeda Đedovića - Priča je emocija, detalj,...

‘Šta ćemo sad’, nova knjiga Mehmeda Đedovića – Priča je emocija, detalj, karakter

Bosanskohercegovački književnik Mehmed Đedović objavio je novu knjigu, pod nazivom ‘Šta ćemo sad’, koja sadrži 34 priče. Neke od tih priča nagrađene su domaćim i regionalnim nagradama, potvrđujući tako Đedovića kao majstora te forme.

Đedović kaže da knjiga ‘Šta ćemo sad’ sadrži priče nastale u periodu od šest/sedam godina.

– Magija priče zavodi čitaoce stotinama godina i ‘stara dama’ nikad nije bila važnija nego danas. Priča je emocija, detalj, karakter, pa i radnja, ritam, jezik, suština, strast… I nikad nije samo priča. Danas je teško biti pisac, ali će vam svaki pisac tvrditi da su njegova vremena najteža i da se malo čitalo. Šarene slike sa monitora su nosile pobjedu, u odnosu na tekst. Ali tu smo, gdje smo, kako nam je tako nam je, a kad dođemo do zida i kad više ne budemo imali gdje zapitajmo se: Šta ćemo sad i čitajmo, jer samo nas knjiga spasiti može… – naglasio je u izjavi za Fenu autor.

Kako kaže Enes Topalović, jedan od recenzenata, o Đedovićevom utjecaju na bh. književnost tek će da se piše.

– Mehmed Đedović je vrsni majstor za priče kojima ne trebaju recenzije, predgovori, pogovori, kritike i osvrti – one su same sebi sve to. Uživajte, ništa vam drugo ne preostaje, dovedeni ste pred neodoljivost književnih marifetluka, majstorija, zavrzlama, zagonetki, zavođenja… – napisao je Topalović.

Zlatko Dukić dopunjava tu sliku i kaže “njegova kreatorska moć ovog puta zrači novom potvrdom vještine, snage i lucidnosti, a istovremeno ga legitimiše kao natprosječno dobrog poznavaoca tradicije, ljudskih naravi, karaktera, mana i vrlina kojima smo okruženi, sa kojima živimo, ali je samo nekima, dakle odabranima, data sposobnost da ih prepoznaju, da ih definišu i, povrh toga, literarno uobliče. Uz taj dar, Đedović se nanovo predstavlja kao autor koji na ipak neobičan način priča o običnim, svima bliskim ljudima, odnosima, prilikama, stanjima… “.

Izdavač knjige priča ‘Šta ćemo sad’ je Planjax Tešanj, uz potporu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.

Đedović je dvostruki dobitnik godišnje nagrade Društva pisaca BH, za roman ‘Legionar’ i knjigu priča ‘Malo čudo’. Piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima u Bosni i Hercegovini, a njegovi tekstovi prevedeni su na albanski, makedonski, francuski, engleski i njemački. Urednik je i recenzent brojnih knjiga, a dobitnik i niz nagrada za književni rad. Član je PEN-a BiH i Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. L.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO