Subota, 27 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPuštena u promet novoizgrađena pješačka staza Rainci Donji – Rainci Gornji

Puštena u promet novoizgrađena pješačka staza Rainci Donji – Rainci Gornji

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić i predsjednici Vijeća mjesnih zajednica Rainci Donji i Rainci Gornji Sakib Huseinović i Mehmed Šehić su svečanim presijecanjem vrpce danas u promet pustili novoizgrađenu pješačku stazu od Rainaca Donjih do Rainaca Gornjih. Ukupna dužina pješače staze je 3,5 kilometra, a vrijednost investicije je iznosila oko 550 hiljada KM. Sredstva za izgradnju staze su obezbijeđena iz budžeta općine Kalesija i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić je kazao da je riječ o najdužoj pješačkoj stazi na području općine Kalesija koja ima izuzetno veliki značaj za mještane obje mjesne zajednice.

„ Izgradnjom pješačke staze stanovnici mjesnih zajednica Rainci Donji i Gornji su dobili mnogo kada je u pitanju sigurnost pješaka, a posebno učenika na putu prema školi i povratku iz škole. Sa ovim projektima ćemo nastaviti i u drugim mjesnim zajednicama jer je budžet općine Kalesija svih građana. Kako mjesne zajednice budu prikupljale sredstva tako ćemo i rješavati takve projekte. Od dolaska na poziciju načelnika općine Kalesije u Raincima Donjim smo podržali mnoge projekte za koje smo izdvojili blizu milion maraka. Danas sam od predstavnika mjesne zajednica i građana zatražio da nastave sa aktivnostima i na realizaciji novih projekata koje ćemo podržati. Prije svega mislim da se u Raincima Donjim treba izgraditi šehidsko spomen obilježje, ali uličnom rasvjetom spojiti Rainace Donje i Rainace Gornje“, rekao je načelnik Džafić.

Prema riječima Ismeta Mešića, pomoćnika načelnika za komunalne poslove i civilnu zaštitu, projekat izgradnje pješačke staze je započet prije dvije godine, a rađen je u dvije faze.

„ U prvoj fazi je urađena dionica od lokacije Kojnik do područne osnovne škole u Raincima Donjim. Druga faza projekta je značila završetak radova do izlaska na magistralu M4 u Raincima Gornjim. Projekat ima višestruki značaj, posebno za mještane Rainaca Donjih jer otvara dalju perspektivu razvoja, a bezbijednost svih učesnika u saobraćaju na ovoj dionici je znatno povećana“, istakao je Mešić.

Predsjednik Vijeća MZ-e Rainci Donji Sakib Huseinović se posebno zahvalio načelniku općine Kalesija Seadu Džafiću na inicijativi i podršci prilikom izgradnje pješačke staze.

„ Zahvaljujući načelniku Seadu Džafiću izgrađena je pješačka staza. Načelnik je najzaslužniji i dao je najveći doprinos. Staza povezuje mjesne zajednice Rainci Donji i Rainci Gornji. Poseban značaj izgradnje steze ogleda se u sigurnosti naše djece prilikom odlaska i povratka kako u područnu školu u Raincima Donjim tako i u OŠ u Raincima Gornjim“, rekao je Huseinović.

Mehmed Šehić, predsjednik Vijeća MZ Rainci Gornji je naglasio da izgradnja pješačke staze koja povezuje dvije mjesne zajednice ima jako veliku važnost i za mještane Rainaca Gornjih.

„Jako smo zadovoljni realizacijom ovog projekta jer se na ovaj način povećala sigurnost pješaka ali i biciklista u obje mjesne zajednice. Nadam se da je ovo samo početak radova na izgradnji pješačkih staza jer u Mjesnoj zajednici Rainci Gornji imamo još nekoliko lokacija na kojima je potrebno izgraditi pješačke staze“, naglasio je Šehić.

Radost zbog izgradnje pješačke staze nije krio niti Hasan Paloš, bivši prosvjetni radnik i privrednik, koji je sada u penziji.

„Rainci Donji su jedno od najmnogoljudnijih i najrazvijenih naseljenih mjesta na području općine Kalesija. Ova staza nam je došla kao mehlem na ranu, jer znamo kolika je gustoća saobraćaja.  Pored učenika i biciklista, ali svih učesnika u saobraćaju, izgradnjom pješače staze podižemo stepen bezbjednosti na viši nivo. Posebno na dijelu između dvije mjesne zajednice gdje je izgrađen zabavni park za djecu na kojem se svakodnevno okuplja veliki broj djece. Zahvalio bih se svim ljudima iz općine Kalesija koji su podržali izgradnju pješačke staze, a posebno načelniku Seadu Džafiću“, rekao je Paloš.

Prilikom svečane ceremonije puštanja u promet novoizgrađene pješake staze u Raincima Donjim, Vijeće MZ Rainci Donji je dodijelilo zahvalnicu načelniku Seadu Džafiću, kao i Sakibu Huseinoviću, predsjedniku Vijeća MZ Rainci.

Sead Suljkanović penzionisani policajac, koji se još bavi i pisanjem pjesama, je za ovu namjenu je napisao pjesmu koju je posvetio načelniku Seadu Džafiću za pomoć i podršku u realizaciji dosadašnjih infrastrukturnih projekata u Raincima Donjim.

Svečanom putanju u promet pješačke staze prisutvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Damir Džafić, sekretar Organa uprave općine Kalesija Mujo Tosunbegović, savjetnik načelnika Alija Džafić, sekretar Općinskog vijeća Hajurudin Huseinović, predstavnici Vijeća mjesnih zajednica Rainci Donji i Rainci Gornji i građani ove dvije mjesne zajednice.

FOTO:

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO