Petak, 3 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPU Kalesija: U toku kampanja ”Poštuj život, ne oružje”

PU Kalesija: U toku kampanja ”Poštuj život, ne oružje”

Uprava policije MUP TK-a, kao i ostale policijske agencije u BiH učestvuju u kampanji „Poštuj život, ne oružje“ koja se provodi na prostoru cijele BiH, uz kontinuiranu informisanost i podršku koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, a sve u saradnji sa UNDP-om u BiH.

Kampanja je odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi uoptrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u BiH.

Kampanja se odvija u tri faze kroz učešće predstavnika Uprave policije MUP TK, postavljanjem plakata i bilborda sa ključnim porukama, emisijama u elektronskim medijima, na društvenim mrežama i službenoj stranici MUP TK.

Provođenje treće faze kampanje predviđeno je za period od 31. januara do 15. marta 2024. godine. Fokus treće faze kampanje stavljen je na poziv građanima za predaju oružja koje eventualno drže u nelegalnom posjedu. Podsjećamo, da je članom 70. Zakona o ružju i municiji TK-a definisano da su lica koja nelegalno posjeduju oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva dužna takvo oružje prijaviti policijskoj stanici radi predaje ili onesposobljavanja, odnosno uništavanja.

Takođe, istim članom predmetnog zakona je definisano da ako fizičko ili pravno lice preda takvo oružje, a prije istražnih radnji policije u skladu sa zakonom o prekršajima, započinjanja istrage krivičnih djela, te hitnih istražnih radnji u skladu sa zakonom o krivičnom postupku FBiH, odnosno početka primjene policijskih ovlaštenja, protiv istih se neće pokretati prekršajni niti krivični postupak.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO