Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPU Kalesija: Saopćenje povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika

PU Kalesija: Saopćenje povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika

Pred nastupajuće vjerske i novogodišnje praznike, za očekivati je mogućnost upotrebe vatrenog oružja, nabavke i preprodaje petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Upotrebom istih narušava se javni red i mir, uznemiravaju građani, usled čega vrlo često dolazi do povređivanja i samopovređivanja, a posebno osoba mlađe životne dobi. Naglašavamo da neovlašteno posjedovanje i upotreba vatrenog oružja predstavlja Krivično djelo definisano Krivičnim zakonom F BiH, da paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje, petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, predstavlja prekršaj definisan Zakonom o prekršajima F BiH i Zakonom o javnom redu i miru TK-a (za prekršaje iz člana 3 stav 1. tačke 24. a u skladu sa članom 7. stav. 1 i 2. Zakona o javnom redu i miru TK-a, kaznit će se učinilac novčanom kaznom od 50 do 500 KM, a ako je učinilac maloljetna osoba, kaznit će se roditelj, usvojilac, odnosno staralac, novčanom kaznom od 50 do 500 KM).

Stoga naglašavamo i apelujemo na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu adekvatne mjere opreza kako bi se korištenje vatrenog oružja, petardi i drugih pirotehničkih sredstava svelo na najmanju moguću mjeru, a samim tim i izbjeglo povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem istih.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a, Policijske stanice Kalesija svakodnevno preduzimaju potrebne mjere i radnje u cilju poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja na našem području, što će svakako činiti i u narednom periodu kroz svakodnevno i plansko izvođenje akcija pojačana kontrole učesnika u saobraćaju s akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila, kontrolu alkoholisanosti vozača, kontrolu registracije vozila, kontrolu posjedovanja potrebne dokumentacije za vozila i vozače, posjedovanje zimske i druge propisane opreme u vozilima, kontrolu saputnika u vozilima i dr, a što je takođe i primjetno da veći broj službenika policije svakodnevno boravi na različitim lokacijama i dionicama puteva naše općine.

Za svu neophodnu pomoć stavljamo se na raspolaganje našim građanima tokom svih 24 sata s ciljem obezbjeđenja svih potrebnih segmenata sigurnosti. Za sve neophodne informacije i pomoć građani se mogu obratiti policijskim službenicima na terenu ili besplatne telefone Policijske stanice Kalesija na broj 122 ili putem fiksnih telefona u Policijskoj stanici Kalesija 035 631-292 i 035 631-235.

Nadamo se da će naši građani ovo obavještenje shvatiti dobronamjerno, da ćemo imati razumijevanje od strane svih kroz naše aktivnosti koje svakodnevno provodimo i koje su u opisu naših poslova i radnih zadataka za dobrobit naše društvene zajednice, te se stoga unaprijed zahvaljujemo svim nadležnim Državnim, Federalnim, Kantonalnim, Općinskim institucijama, Javnim ustanovama, privrednim subjektima, medijima, a posebno građanima općine Kalesija na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, uz najljepše želje u narednoj 2022.godini, da Novogodišnje i vjerske praznike provedete u zdravlju, sreći i u krugu Vama najmilijih.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO