Nedjelja, 5 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPU Kalesija: Obavještenje za vozače motornih vozila

PU Kalesija: Obavještenje za vozače motornih vozila

Saopćenjem za javnost oglasila se PU Kalesija

“Obavještavaju se vozači motornih vozila da je od 1. novembra na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, za sva motorna vozila izuzev motocikala i traktora. Obavezna zimska oprema, koju propisuje Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima, podrazumijeva gume za zimsku upotrebu ((MS, M+S, M&S, SNOW WINTER I DR.)na svim točkovima ili gume za zimsku upotrebu (MS, M+S,M&S SNOW VINTER I DR.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Također, obaveznu zimsku opremu mogu uključivati i gume za ljetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjomdubinom profila od 4mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pijeska i lopata za teretna vozila više nisu obavezni.

Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključivanje vozila iz saobraćaja. Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste u vrijeme kada je zimska oprema obavezna , u skladu sa zakonskim odredbama, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

NOVČANE KAZNE ZA NEPOŠTIVANJE OVOG PRAVILA SU SLEDEĆE:
-40 KM ZA VOZAČA PO ČLANU 238.ST.1 TAČKA 38.,
-500 KM ZA PREDUZEĆE ILI DRUGO PRAVNO LICE PO ČL.234.ST.2.TAČKA 22.,
-500 KM ZA FIZIČKO LICE KOJE SAMOSTALNO OBAVLJA DJELATNOST PREVOZA PO ČLANU
234.SR.2.TAČKA 22. ZAKONA O OSNOVAMA BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA U BOSNI I
HERCEGOVINI.

Shodno navedenom službenici policije PS Kalesija će poduzimati zakonske mjere i radnje prema prekršiocima navedenih propisa koji su na snazi do 1. aprila naredne godine”, saopćeno je iz PU Kalesija.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO