Četvrtak, 16 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPsi lutalice, tema proširenog kolegija Općinskog vijeća

Psi lutalice, tema proširenog kolegija Općinskog vijeća

U prostrorijama Općine Kalesija danas je održana sjednica proširenog kolegija Općinskog vijeća Kalesija na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila razmatranje problema pasa lutalica na području naše općine.

Sjednici su pored predstavnika političkih partija/stranaka prisustvovali općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović, savjetnik Alija Džafić, vršilac dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Nermin Kuralić, direktor JU Centar za socijalni rad Kalesija Muhamed Majdančić, direktor KP „Komunalac“ Nermin Mujkanović, predstavnik JP „Veterinarska stanica“ Hasan Tarabić, sanitarni inspektor Samir Selmanović  kao i direktori osnovnih i srednje škole u Kalesiji.

Također, sjednici su prisustvovali i predstavnici fondacije „DogsTrust“ koji su u svom izlaganju predložili određene mjere kako bi se smanjio broj pasa lutalica na način da se izvrši sterilizacija svih pasa i da se isti čipuju.

Prema njihovom prijedlogu lokalna zajednica treba uspostaviti vođenje higijenskog servisa, da se podigne kapacitet veterinarske struke kao i da se kontinuirano provode aktivnosti uhvati-vakciniši-steriliši i vrati.

Mi imamo problem sa psima lutalicama u Kalesiji. Dosta građana kupuje pse djeci da se igraju, a onda kada im taj pas postane teret oni ga puste na ulicu pa imamo dosta rasnih pasa na našim ulicama koji su prijetnja svim građanima, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.  

Prema njegovom mišljenju potrebno je da se u ovaj problem uključi šira društvena zajednica kako bi se u svakom momentu znalo čiji psi se nalaze na ulici, a to je jedino moguće ukoliko se naloži ili naredi svakom vlasniku da mora čipovati psa u suprotnom da mu se izrekne odgovarajuća novčana kazna.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić mišljenja je da se u rješavanje pasa lutalica trebaju uključiti i građani kako bi prijavili one koji u Kalesiju dovoze pse ali i one koji su nakon određenog vremena pustili svog psa na ulicu jer im je dosadio.

Doktor veterinarske struke Nermin Živčić kaže da su za posljednje tri godine uradili sterilaziju preko 273 psa, dok su kada je finansiranje radila fondacija „DogsTrust“ samo u jednoj godini uradili 316 pasa lutalica, što govori da su za ove namjene potrebna finansijska sredstva.

Na kraju sjednice je rečeno da će Općina Kalesija u narednoj godini pokušati pronaći sredstva za zbrinjavanje pasa lutalica, ali isto tako i uložiti u edukaciju građana kako postupati sa psima na ulici. 

Press općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO