Utorak, 7 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPS Kalesija učestvuje u kampanji  “Poštuj život, ne oružje”

PS Kalesija učestvuje u kampanji  “Poštuj život, ne oružje”

Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Vatreno oružje nije uvijek vezano za smrtne ishode, koristi se i kao sredstvo za nanošenje psihološkog nasilja na slabijim, emocionalne povrede, zastrašivanja, prisile i druge oblike nasilja. I u slučaju zakonitog posjeda, vatreno oružje se nerijetko zloupotrijebi za ubistva, nasilje u porodici i provale.

Pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne  i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. U okviru pomenute kampanje policijski službenici PS Kalesija su ispred TC Bingo dijelili letke i razgovarali sa građanima o odgovornom skladištenju i korištenju legalnog oružja te pozvali one koji imaju nelegalno oružje da isto predaju.

“Shodno propisima Zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona građani koji imaju nelegalno oružje mogu ga predati najbližoj policijskoj stanici s tim da pozovu 122 kako bi službenici policije otišli na tu adresu, znači, da lice ne nosi oružje sa sobom da ne bi stvarao dodatne komplikacije. Isto tako ako nađu odbačene dijelove naoružanja, municije ili druge opreme dužni su pozvati najbližu policijsku stanicu čiji će službenici izaći na teren i to pokupiti” kazao je Mugdim Mujkanović policijski službenik PS Kalesija.

Kako piše na letku kojeg su policijski službenici dijelili u okviru kampanje “Poštuj život, ne oružje” nesretni slučajevi se mogu spriječiti odgovornim vlasništvom oružja u legalnom posjedu. Oružje uvijek mora biti propisno čuvano, pod nadzorom i van dohvata djece.

ntv.ba

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO