Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPromovisana knjiga “Bosanske Elifnice”

Promovisana knjiga “Bosanske Elifnice”

U ponedjeljak, (26. februara 2024. godine), u velikoj sali BKC-a, održana je promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSKE ELIFNICE autora Ibrahima Užičanina, Ibrahima Edhema Berbića i Ibrahima Smajića Seljupca. Promociju, povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, organizovala je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, Medžlis IZ Kalesija, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu.

Za Kalesiju je važna činjenica da je Ibrahim Smajić Seljubac porijeklom iz Kalesije. Prvi je autor iz Kalesije koji je objavio knjigu. Kao jedan od reformatora bosanskog jezika spominje se i u Gramatici bosanskog jezka. Također, za Kalesiju je važno i to što je Amir Sakić, jedan od priređivača, iz Kalesije, tačnije iz Kikača.

O knjizi su govorili dr. Alen Kalajdžija, dr. Sead Seljubac, dr. Amira Turbić-Hadžagić i Amir Sakić, prof.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Kalesija Muharem ef. Mešanović, te istakao važnost i bitnost jednog ovakvog djela, naročito što se na ovaj način od zaborava sačuvalo ime i djelo Ibrahima Smajića Seljubca.

Ovu kao i mnoge druge knjige možete posuditi u našoj gradskoj biblioteci koja radi pri BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija, zato budite i vi član naše biblioteke

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO