Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPosjetili smo MZ Hrasno Donje: Primjer kako se složnim radom može mnogo...

Posjetili smo MZ Hrasno Donje: Primjer kako se složnim radom može mnogo uraditi

Sarajevo ima Sarače. I Kalesija ima Sarače. Sarajevo ima Hrasno. I Kalesija ima Hrasno. I to dva: Hrasno Gornje i Hrasno Donje. MZ Hrasno  forimirana je 1960. godine i u njenom sastavu bili su i Hrasno Donje i Hrasno Gornje, sve do 2019. godine kad Hrasno Gornje postaje zasebna mjesna zajednica.

Nedavno smo posjetili Hrasno Donje, kojem pripadaju pripadaju tri zaseoka: Paraći, Horozovina i Brdo. Hrasno centar, takozvana Rijeka sa Brdom, broji 204 domaćinstva, Paraći 52 domaćinstva i Horozovina 92 domaćinstva, što  čini ukupno 348 domaćinstava u Hrasnu Donjem. Ova mjesna zajednica primjer je kao se složnim radom mnogo toga može uraditi.

Domaćin nam je bio mladi medicinar Jasmin Ćatić, predsjednik MZ Hrasno Donje.

S ponosom govori šta je sve urađeno i šta se planira uraditi. Hvali sve mještane Hrasna Donjeg.

– Tokom prethodnog perioda u MZ Hrasno Donje urađeno je mnogo projekata: ulična rasvjeta, asvaltiranje poligona za mali nogomet, odbojkaško igralište, izgradnja doma kulture kao i prostorije MZ. Slobodno mogu reći da imamo jednu od najuređenijih prostorija MZ na našoj općini, kazuje nam Jasmin Ćatić.

Pokazuje nam i novoizgrađenu dzamiju, za koju kaže da je jedan od većih projekata ovdašnjih mještana. Izgradnja je koštala blizu pola miliona KM.

– Mi kao MZ Hrasno Donje možemo se pohvaliti i time da posjedujemo  ambulantu u kojoj ordinira ljekar svaki dan, a u sastavu ambulante nalazi se i apoteka, koja mnogo znači za ovaj dio stanovništva kao i druge MZ poput  Hrasno Gornje i Seljublje, nastavlja sa kazivanjem Jasmin Ćatić.

U Hrasnu Donjem nalazi se i područna škola koja pripada OŠ „Tojšići“. Područnu školu Hrasno, od 1. do 5. razreda, pohađaju 33 učenika, a nastava je organizovana u dvije smjene.

Govorio nam je Jasmin Ćatić i šta planiraju u narednom periodu.

– U narednom periodu, ako Bog da, planiramo, uz pomoć Općine, rekonstrukciju asvaltnog puta koji je trenutno u jako lošem stanju.  Planiramo i nastavak izgradnje, odnosno uređenja vanjskog djela doma kulture, da uradimo izolacije i fasade. Unutrašnjost je u potpunosti opremljena i ispunjena raznim sadržajima za omladinu poput stola za tenis, bilijara, pikada, imamo i razglas, projektor i svu prateću opremu.

Kao i u drugim mjestima, veliki broj mještana Hrasna Donjeg nalazi se u inostranstvu. Sa njima imaju odličnu saradnju i uvijek se odazovu na sve akcije.

-Uz pomoć naših mještana koji su trenutno u inostranstvu uspjeli smo nabaviti sve neophodne stvari za druženje i rekreaciju naše omladine u domu kulture i samim tim obezbjediti da naša omladina provodi kvalitetno i sigurno svoje slobodno vrijeme uz druženje i rekreaciju, hvali svoju dijasporu Jasmin Ćatić.

U domu kulture organizuju razna druženja i zajedničko gledanje utakmica bosanske reprezentacije. Imaju i sto za stoni tenis, za bilijar, svoj razglas…

Nija zaboravio da se javno zahvali i općinskom načelniku Seadu Dzafiću, sa kojim su, kako kaže, imali izuzetnu saradnju i veliku pomoć u realizaciji svih ovih projekata, od opremanja prostorije MZ do priključaka na elektro i vodovodnu mrežu. Nadaju se dobroj saradnji i u narednom periodu i pomoći od Općine.

MZ Hrasno Donje ima i svoj grb.

– U izradi grba veliki doprinos dao je Nermin Bureković. Vodili smo se historijskim činjenicama do kojih smo mogli doći. Grb MZ Hrasno Donje simbolički predstavlja  historijske karekteristike  Simbol žira i lista hrasta simboliše naziv mjesta po kome je i dobilo ime – po  prelijepoj hrastovoj šumi Hrast- Hrasno.  1533. godine Hrasno se spominje kao naseljeno mjesto u sastavu Zvorničkog sandžaka. Ljiljani su asocijacija i dokaz da je lokalitet Hrasna bio naseljen  i u srednjem vijeku što svjedoče i stećci koji se nalaze na više lokacija na ovom području. Naravno, oni podsjećaju i na herojsku borbu naših „ljiljana“ za  samostalnost Bosne i Hercegovine. Na grbu su i dvije sablje koje predstavljaju osmanski period, koji je iza sebe ostavio na ovom području mnoge nišane i stećke na kojima su izgravirane sablje kao dokaz prisustva Osmanlija na ovom području.  Džamija je simbol zastupljenosti muslimana i islama koji su vijekovima bili prisutni na ovom prostorima, pojasnio nam je simbole na grbu Jasmin Ćatić.

Da su mještani Hrasna Donjeg vrijedni posvjedočio nam je, djelom, i Sejfo Muharemović, kojeg smo zatekli na drvetu dok je vršio rezidbu svoga voća. Hrasno Donje ima sve što treba za život mještana, mada uvijek može više i bolje.

Uoči Dana nezavisnosti, Jasmin Ćatić, predsjednik MZ Hrasno Donje, u sred sela, na velikoj oglasnoj ploči postavio je stihove pjesme „A Bosne ima“ Fahrudina Sinanovića, da svjedoče o hrabrosti i domoljublju ovdašnjih mještana i opstojnosti Bosne.

MZ Hrasno Donje svake godine obilježava godišnjicu Bitke na Karovinama, sve to s ciljem posjećanja na heroje ovoga kraja.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO