Srijeda, 24 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPočeli radovi na regulaciji korita rijeke Gribaje i Aščića potoka

Počeli radovi na regulaciji korita rijeke Gribaje i Aščića potoka

Danas su počeli radovi na realizaciji projekta regulacije korita rijeke Gribaje i Aščića potoka u svrhu sanacije posljedica od poplava iz juna 2019. godine.

“Koristim priliku da se zahvalim Vladi TK i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji su našli za shodno da pokušaju da riješimo muke građana koji žive uz korito rijeke Gribaje. Građani Kalesije odnosno mještani Tojšića i Kikača su prije nekoliko godina doživjeli jednu katastrofu, imali smo poplave. Od tada mi intenzivno radimo na uređenju korita rijeke. Danas smo imali priliku da uvedemo izvođača radova na uređenje korita rijeke Gribaje u Tojšićima gdje je nekad bila pijaca u dužini 450 metara vrijednost tog projekta je oko 900.000 KM. Vlada TK je izdvojila oko 590.000 KM ostalo je općina Kalesija” kazao je načelnik općine Kalesija Sead Džafić.

Osim pomenutog resorno ministarstvo je podržalo realizaciju dva projekta u Kikačima.

“Danas obilazimo radove koje finansira ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zajedno sa općinom Kalesija. Ministarstvo za ove projekte izdvaja oko 900.000 KM iz vodnih naknada. Ovo je jedna od preventivnih mjera za sprečavanje poplava i nanaošenje štete poljoprivrednim gazdinstvima i domaćistvima što doprinosi sigurnosti onih koji žive i imaju posjede u slivu rijeke Gribaje” kazao je ministar Fedahija Ahmetović.

Obilasku terena na kojem se realizuju pomenuti projekti osim načelnika općine Kalesija i resornog ministra i njihovih sradnika prisustvovali su i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Fadil Alić, te zastupnica u Skupštini TK Hasiba Kurtić .

(Neon TV)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno