Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaPočele pripreme za određivanje lokacije za postavljanje „Ljiljana“ na Visu

Počele pripreme za određivanje lokacije za postavljanje „Ljiljana“ na Visu

Brdo Vis smješteno u Sprečkom polju sa kojeg se prostire pogled prema okolnim kalesijskim općinama i gradovima, krasit će „Ljiljan“ visine oko 16 metara. Arhitekta će biti Enes Sahačić koji je projektovao i „Ljiljan“ u Gradačcu te na Vlašiću.

Ljiljan će biti izgrađen donatorskim i sredstvima Općine Kalesija.

Arhitekta Sahačić jučer je zajedno sa savjetnikom općinskog načelnika Alijom Džafićem obišao lokalitet Visa kako bi se odredila lokacija za spomenik svim kalesijskim borcima koji su se borili za slobodnu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.

Mi u budžetu naše općine imamo novac za sanaciju pristupnog puta i to prvo moramo uraditi kako bi mogli započeti sa radovima na Visu. U saradnji sa Službom za prostorno uređenje i imovinsko-pravne poslove tražimo lokalitet kako bi „Ljilajn“ dominirao i kako bi se vidio iz Živinica, Osmaka, Kalesije, dijela teritorije Zvornika i drugih mjesta i kako bi ostavili mogućnost da pored spomenika izgradimo i druge prateće sadržaje, kazao je savjetnik Džafić.

U narednim sedmicama, arhitekta Sahačić će ponuditi idejno rješenje a zatim će općinski načelnik organizirati sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija i udruženja da i oni iznesu svoje mišljenje i prijedloge, nakon čega će se prristupiti radovima.

Ukoliko sve bude išlo po planu „Ljiljan“ će biti otvoren u ljeto naredne godine.

(Press općine Kalesija)


VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO