Subota, 27 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaOpćini Kalesija predat na upotrebu dio deminirane površine u Seljublju

Općini Kalesija predat na upotrebu dio deminirane površine u Seljublju

Deminerski tim oružanih snaga BiH danas je općini Kalesija predao na upotrebu dio deminirane površine u blizini lovačke kuće u Seljublju. Na ovoj lokaciji ukupno je minsko-eksplozivnim napravama zagađena površina od  1.380 651 m2.

Prema riječima  Alije Sarvana, potporučnika za deminiranje OS BiH na ovom zadatku trenutno su angažirana četiri manuelna tima.

„Očišćena je površina od 640 m2, 6.067 m2 radne istražne staze, verifikovane površine oko  35.000 m2. Sljedeće sedmice očekujemo da nam se pridruži još jedan tim. Radovi će biti ubrzani i naša očekivanja su da ćemo u septembru predati još dvije deminirane površine. Do sada smo pronašli šest protivpješadijskih mina i 24 NUS-a“, kazao je Sarvan. On je pohvalio lokalno stanovništvo koje im je pružilo potrebne informacije u vezi mogućih lokacija na kojem se nalaze mine.

Primopredaji deminranih površina prisustvovali su Mujo Tosunbegović, sekretar organa Uprave općine Kalesija i Ismet Mešić, pomoćnik općinskog načelnika za komunalne poslove i civilnu zaštitu.

Tosunbegović se zahvalio deminerskom timu OS BiH koji je angažiran na poslovima deminiranja i naglasio da je riječ o jako značajoj površini za stanovnike Seljublja.

„Ovo je jedna od značajnih lokacija na prostoru općine Kalesija po površini zagađenosti minama. Do danas je deminirana značajna površina. Projekat će biti nastavljen i u narednom periodu i nakon deminiranja imat ćemo veliku površinu koju ćemo predati na upotrebu privatnom ali i društvenom sektoru“, kazao je Tosunbegović.

Ismet Mešić, pomoćnik načelnika općine Kalesija je kazao da se radi o prostoru koji koriste mještani Seljublja, ali i građani iz oba bh-a entiteta. 

„ Površina će, nakon deminiranja, biti na raspolaganju svim građanima, ali i JP „Šume TK“. Želim se zahvaliti deminerskom bataljonu OS BiH i svim građanima koji su davali podatke gdje se nalaze zaostala minsko – eksplozivna sredstva iz proteklog rata. Također, pozivam i druge građane koji mogu dati relevantne podatke da nam se jave i na taj način olakšaju provođenje ovog zadatka“, kazao je Mešić.

Edin Sejdinović, vođa radilišta na deminiranju terena u Seljublju kaže da je zadovoljan dosadašnjom dimamikom radova s obzirom da je u početku bilo i problema tehničke prirode.

„ Prvi zadatak koji je započet krajem mjeseca aprila a završen je prije nekoliko dana. U početku smo imali tehničkih problema sa listom osiguranja, nedostatkom motornih vozila i nevremenom, ali smo zadatak izvršili u predviđenom vremenskom roku”, istakao je Sejdinović.

Inače, riječ je o prvoj fazi projekta deminiranja u Seljublju, a radovi će se nastaviti i tokom 2024.godine. Očekuje se da će kompletan prostor od 1.380 651 m2 u Seljublju biti očišćen od mina do septembra naredne godine.

(Radio Feral)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno