Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaOkupili se bivši načelnici i predsjednici Opštine u povodu 65.godišnjice od osnivanja...

Okupili se bivši načelnici i predsjednici Opštine u povodu 65.godišnjice od osnivanja Kalesije

U organizaciji JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“  i Udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kalesiji je održana Svečana akademija u povodu 65.godina od osnivanja opštine, sada općine Kalesija.

Kalesiju su formirali antifašisti Bosne i Hercegovine, nijedna politička stranka ni partija, nego antifašisti i Pašaga Mandžić. On je tada rekao ovdje će biti nova administrativna jedinica i administrativna zgrada je napravljena tačno na pola puta od Zvornika i Tuzle, kazao je Sejfo Softić predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a koji je u periodu osnivanja opštine bio vozač predsjednika.

On je kazao da će u narednom periodu iz štampe izaći i knjiga „Kalesija od livade do čaršije“ čiji je on autor a u kojoj će biti sve informacije o nastanku Kalesije, prvim stanovnicima, kućama, barakama i zgradama koje danas vidimo.

Na Akademiji se obratio i sadašnji načelnik Sead Džafić koji se zahvalio kolegama koji su prije njega upravljali ovom lokalnom zajednicom istakavši da je ponosan na ono što je urađeno i kako ova općina sada izgleda.

Kada slušamo Sejfu i priču kako se gradila Kalesija postavljam sebi pitanje da li je tada bilo lakše njima ili nama koji smo nakon agresije ponovo sve to gradili i pravili sebi mjesto za život. Ovo je dobra praksa da se okupe načelnici i predsjednici opštine i siguran sam da će naredne godine biti još bolje i sadržajnije okupljanje, kazao je Džafić.

Načelnik Džafić je zajedno sa predsjednikom Sejfom Softićem bivšim načelnicima i predsjednicima opštine uručio i prigodne poklone.

U ime nagrađenih načelnika obratio se nekadašnji predsjednik opštine Izet Hadžić koji je bio i guverner Tuzlansko-podrinjskog kantona.

Zaista je velika čast biti među ovim ljudima koji su svako na svoj način dali svoj doprinos izgradnji naše Kalesije. Nadam se da će ovo postati tradicija i da ćemo se okupljati svake godine kako bi razmjenili mišljenja i jedni drugima rekli šta je dobro, a šta loše istakao je u svom govoru Hadžić.

Koliko je Kalesija bogata prije svega ljudima, a zatim i drugim resursima govorio je direktor BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija, Fahrudin Sinanović.

On je u svom referatu dotakao se svih bitnih činjenica koje se tiču prvog oslobođenog grada, a samim tim prisutne je upoznao sa uspjesima i kalesijskih preduzeća kako u našoj državi tako i u Evropi.

Svečanu akademiju u povodu 65.rođendana uveličali su interpretator sevdalinke Esad Hodžić uz pratnju profesora muzike Nihada Mešića kao i članovi KUD-a „Halisije“ iz Kalesije, 14.maj i Biser iz Tojšića. Akademiji su prisustvovali i vijećnici Admir Karić (NiP), te samostalni vijećnici Galib Softić, Mujo Kadić, Huso Atlagić i Hasad Imamović kao i mnogi drugi predstavnici sportskog, kulturnog i privrednog života Kalesije te građani.

(Press općine Kalesija)

POVEZANI ČLANCI
spot_img

Popularno