Srijeda, 8 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaOdržana tradicionalna manifestacija “Dan roze vrpce” u Kalesiji

Održana tradicionalna manifestacija “Dan roze vrpce” u Kalesiji

Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja.

Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma “Ženo, majko, sestro” Kalesija organizalo je sedmu po redu  manifestaciju “Dan roze vrpce”.

Članicama Udruženja „Ženo, majko, sestro“, podršku ispred kalesijskog BKC-a su pužile uposlenice JZU Dom zdravlja Kalesija, Centra za socijalni rad, ali i ostalih kalesijskih udruženja.

Prema riječima Nasihe Pjanić, predsjednice Udruženja,  “Dan roze vrpce” ima za cilj potaknuti žene da redovno dolaze na preventivne preglede, jer je to najbolji način da se bolest dijagnosticira na vrijeme i stoga poveća stopa izlječenja.

„Već je sedma godina po redu kako naše Udruženje organizira ovu manifestaciju. Naša želja je da poručimo svim ženama da se redovno kontrolišu i na taj način sačuvaju svoje zdravlje. Podršku su nam pružili JZU Dom zdravlja Kalesija, JU Centar za socijalni rad Kalesija, MSŠ Kalesija, žene iz Tojšića, džemat iz Rainaca Donjih…Prezadovoljna sam odzivom svih građanki i građana Kalesije“, kazala je Pjanić i poručila „samo da raka ne bude“.

Podršku članicama Udruženja „Ženo, majko, sestro“ Kalesija pružile su uposlenice JZU Dom zdravlja Kalesija. Doktorica Sanela Mujkanović  je pozvala sve žene da izvrše preventivni pregled jer rano otkrivanje raka dojke znači i veći stepen izlječenja.

„Ovdje smo da obilježimo roze oktobar, da upozorimo žene na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke, jer rano otkrivanje znači i bolju izlječivost i veći procenat preživljavanja. Važno je da se redovno vrši ultrazvuk dojke i mamografija“, kazala je doktorica Mujkanović i dodala da za ultrazvuk dojke nema dobne granice, dok mamografiju trebaju raditi žene od 45 godine života.   

Manifestacijom se pruža podrška ženama koje se u ovom trenutku suočavaju sa dijagnozom ove bolesti, koje se liječe i pokušavaju da se izbore sa svime što nosi ova opaka bolest.

(Radio Feral)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO