Petak, 12 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaOdržana 29.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija

Održana 29.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su na 29.redovnoj sjednici usvojili Odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Regulacionog plana “Memići” Kalesija, Kalesija i Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o zaključivanju ugovora o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom radi izgradnje objekta komunalne infrastrukture.

Prihvaćen je Program uređenja građevinskog zemljišta na području općine Kalesija za 2024. godinu, Program razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća na području općine Kalesija za period 2024. – 2028. godina i  Plan izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija u 2024. godini.

Općinsko vijeće je usvojilo Strategiju razvoja JU Centar za socijalni rad Kalesija za period 2024-2029. godina, dok nisu usvojene Informacija o stanju u osnovnom i srednjem obrazovanju sa pregledom uspjeha učenika na polugodištu školske 2023/2024. Godine, Informacija o radu Općinskog suda u Kalesiji za 2023. godinu i Informacije o radu za 2023.godinu Porezne ispostave Kalesija i JU “Služba za zapošljavanje TK” Biro Kalesija.

Najveću raspravu vijećnika izazvala je Informacija o stanju sigurnosti na području općine Kalesija za 2023.godinu, u sklopu koje su vijećnici iznijeli kritike na rad policije po pitanju sigurnosti građana i kriminaliteta. Nakon obavljene rasprave Informacija nije dobila potreban broj glasova.

Kao posljednja tačka, razmatrana je Informacija o statusu nacionalnih manjina sa posebnim osvrtom na status Roma u oblasti socijalne zaštite.

Usvojene su inicijative Ferida Hodžića (PDA) da se dobrovoljnim davaocima krvi obezbijede besplatne parking karte, Muje Mujkića (NIP)da se na području mjesne zajednice Kalesija Gornja postavi saobraćajna signalizacija, na svim putevima koji su na području mjesne zajednice kao i po potrebi usporivači brzine. Također, usvojena je inicijativa Admira Karića (NIP) da se obezbijede sredstva za video nador na području općine Kalesija, Nermina Živčića (SDP) da JU Dom zdravlja Kalesija iznađe rješenje i omogući rad Područne ambulante Gojčin svakodnedno i to na način da svakim radnim danima bude prisutan jedan medicinski tehničar u Područnoj ambulanti,a ne samo u periodu prisustva doktora porodične medicine. Usvojeni sui  zaključci Kolegija Općinskog vijeća Zaključci da visoki predstavnik izvrši nabavku linearnog akcelatora za potrebe UKC-a i da se inicijativa dostavi Općinskim i Gradskim vijećima i Skupštini TK.

Nije usvojena inicijativa Kluba SDP-a da se omogući zajednički parking prostor uposlenicima ispred male škole, odnosno škole uzrasta do petog razreda JU Osnovna škola Kalesija.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO