Nedjelja, 26 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaOdržana 23.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija

Održana 23.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su na 23.redovnoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli priznanja “Ponos Općine Kalesija”. Riječ je o priznanju učenicima završnih razreda osnovnih škola iz općine Kalesija koji su u tokom školovanja u osnovnoj školi imali odličan uspjeh u svim razredima. Ovi učenici će dobiti nagradu u iznosu od 100 KM.  

Također, usvojena je Odluka o izmjenama Odluke o izvršenju budžeta za 2023.godinu i Odluka o imenovanju Komisije za utvrđivanje vrijednosti nepokretnosti i prava u prometu.

Općinsko vijeće još je razmatralo Strategiju za smanjenje energetskog siromaštva za općinu Kalesija  (2023-2028).

Usvojen je Plan izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva i Plan jesenje sjetve za 2023. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu sa izvještajem o poslovanju Komunalnog preduzeća “Komunalac” DD Kalesija za prošlu godinu.

Razmatrana je Informacija o provođenju Regulacionih planova i Informacija o stanju kulture, fizičke kulture i informisanja na području općine Kalesija u 2022. godini.

Usvojena je inicijativa Admira Karića (NIP), da Općina Kalesija aktivira dva broja telefona, uz pristup VIBER i(li) WhatsApp aplikacijama, na koji građani mogu poslati prijave (Foto ili video, uz kratko tekstualno obrazloženje – ko/šta/gdje…)  iz nadležnosti Službe za inspekcijske poslove; prijave koje se odnose na komunalnu higijenu na području Općine Kalesija (divlje deponije, otpad na javnim površinama, neuređena mjesta za kontejnera, zarasle javne površine, neuređeni vodotoci…); kao i prijave korupcije (putem Obrasca).
Usvojene su inicijative Ferida Hodžića (PDA) da Dom zdravlja obezbijedi prostoriju za potrebe onkoloških i hematoloških pacijenata i da se formira odjeljenje petog razreda u Područnoj školi Hrasno Donje, u okviru OŠ Tojšići.

Također, usvojena je inicijativa Galiba Softića (samostalni vijećnik) da komisija za statutarna pitanja i propise pokrene postupak izmjena Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kalesija.

Prilikom razmatranja predloženog dnevnog reda, na prijedlog ovlaštenog predlagača, usvojena je dopuna kojom je u dnevni red uvrštena Odluka o izmjenama Odluke o izvršenju budžeta za 2023.godinu. Ismet Mešić (pomoćnik načelnika) je kao ovlašteni predlagač sa dnevnog reda povukao Odluku o komunalnom redu. Ni na ovoj sjednici nije usvojen prijedlog dopune dnevnog reda od strane Kluba Naroda i pravde: Odluka o izmjenama Odluke o utvrđivanju naknada Općinskim vijećnicima, zamjeniku predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija, članovima kolegija i članovima komisija i radnih tijela koje imenuje Općinsko vijeće.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO