Srijeda, 28 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaOdržan sastanak sa poljoprivrednicima u Kalesiji

Održan sastanak sa poljoprivrednicima u Kalesiji

Sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović i šef Službe za privredu i budžet Sulmin Herić održali su danas sastanak sa predstavnicima poljoprivrednika iz Kalesije vezano za raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta kao i poticaja za poljoprivrednike iz Budžeta Općine Kalesija.

Sastanku je prisustvovao i Eldin Glibanović predsjednik Udruženja mljekara TK koji je kazao da je Kalesija lider u proizvodnji mlijeka te da Općina treba više pažnje posvetiti stočarima u raspodjeli novčanih sredstava iz Budžeta Općine Kalesija ali i da treba se više uključiti u raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Glibanović je zatražio i da se izdvoje novčana sredstva za uređenje puteva u poljoprivrednim parcelama kako bi se olakšao pristup poljoprivrednicima.

Zahvaljujući načelniku mi smo ove godine povećali sredstva za pomoć i poticaj poljoprivrednicima i na raspolaganju imamo 200.000 KM. Također tu smo za naše poljoprivrednike i naše službe su na raspolaganju kako bi im pomogli kada su u pitanju poticaji sa većih nivoa i kako bi im pomogli prilikom prikupljanja papirologije, kazao je Mujo Tosunbegović.

On je pozvao poljoprivrednike da se pismeno obrate prema Službi za poljoprivredu sa konkretnim prijedlozima kada je u pitanju pomoć i raspodjela jer u zadnjih 12 mjeseci nijedan zahtjev ili prijelog sa njihove strane nije došao da se dosadašnji način rada promjeni ili da sugerišu na neke stvari koje im trebaju.

Mehmedalija Jajić poljoprivrednik iz Vukovija mišljenja je da u Kalesiji ima dovoljno državnog poljoprivrednog zemljišta za sve, ali da se mora poštenije i realnije napraviti raspodjela da se ne dešava da poljoprivrednici iz Kalesije zemlju dobijaju u Vukovijama, a ovi iz Vukovija u Kalesiji ili Miljanovcima čime se povećavaju troškovi transporta hrane za stoku i troškovi obrade te zemlje.

Jajić je zatražio od načelnika i Općinskog vijeća da u raspodjelu zemlje i poticaja uključe i poljoprivrednike kako bi i oni imali pravo glasa.

Na sastanku su doneseni i određeni zaključci, te je dogovoren novi sastanak u narendom periodu kako bi se poduzeli konkretni koraci koji će rezultirati boljim položajem poljoprivrednih proizvođača u Kalesiji.

Press općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO