Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježena godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Senada Požegića

Obilježena godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Senada Požegića

Delegacija Općine Kalesija, predstavnici Patriotske lige, članovi Vijeća MZ Kalesija centar, Koordinacija boračkih udruženja, političke stranke i članovi porodice danas su položili cvijeće i odali počast poginulom borcu Armije RBiH Senadu Požegiću koji je za hrabrost i doprinos odbrani Kalesije odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

Senad Požegić ubijen je 11.maja 1992.godine prilikom oslobođenja Kalesije, a nedaleko od mjesta gdje je poginuo podignuto je spomen obilježje a ulica koja vodi prema kalesijskom Domu zdravlja nosi njegovo ime.

Hasan Ramić predsjednik Vijeća MZ Kalesija centar koje je preuzelo od ove godine organizaciju obilježavanja zajedno sa Patriotskom ligom ističe da se treba više posla uraditi kako bi djeca u školama učila o herojima iz svoje okoline, a takvih heroja je na stotine.

Pokazali su svoju hrabrost onda kada je trebalo, neki su dali živote za domovinu, neki dijelove tijela i svoje zdravlje a među nama ima onih koji su živi heroji i njihova imena treba da se znaju, kazao je Ramić.

O ratnom putu Senada Požegića i o akciji kada je život dao za slobodu govorio je direktni učesnik Ibro Huremović.
Na današnji dan prije 31.godinu Kalesija je okupirana od strane bivše JNA, paravojnih četničkih jedinica iz Srbije, Beli orlova iz Beograda, Žutih osa iz Šapca i Kraljeva, Siminih četnika iz Rume te domaćih snaga iz okolih sela. Mi smo bili slabo naoružani i nismo u prvi mah uspejli da zaustavimo prodor agresora sa tri strane, ali smo im nanijeli velike gubitke. Na žalost i mi smo imali poginulih pored našeg heroja Senada. Taj dan su poginuli Hamid Ahmetović i Atif Alimanović a zarobljen je Mehmed Huremović i njegove posmrtne ostatke još uvijek tražimo. Tog dana su teže ranjeni Ćazim Huremović i Hajrudin Bureković. Sjećam se da je 11.maja oko 17:00 sati sa lokalnog radia javio se predsjednik tzv.srpske opštine Kalesija Petar Janković koji je izjavio da je oslobođena srpska opština Kalesija i da je pitanje dana kada će se spojiti sa svojom vojskom u Tuzli i Dubravama. Prnjavorska četa bila je okosnica odbrane i nakon gubitaka uspjeli smo da se organizujemo i da spriječimo četnike da napreduju, kazao je Ibro Huremović u svome obraćanju.

Zaista je teško prisjećati se tih dana kada su četnici i paravojne formacije potpomognute JNA napadale naša naselja, ubijala naše sugrađane. Mi smo branili sebe, svoju porodicu i domovinu, a oni su nam to pokušali ubiti i oteti. Nismo dozvolili. Senad je bio hrabar, uvijek je išao prvi ispred svojih saboraca, kažu da je bio ubjeđen da će vratiti Kalesiju i da će agresore protjerati, kazao je sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović.

Nedugo nakon Senadove pogibije, Kalesija je 23.maja oslobođena a agresoru nanesen veliki poraz čime je postala prvi grad u BiH koji je oslobođen.

Dan pogibije Senada Požegića ove godine je uvršten u obilježavanje u sklopu Dana Općine Kalesija.


Press općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO