Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježena Bitka na Karovinama

Obilježena Bitka na Karovinama

U Donjem Hrasnu i ove godine obilježena je godišnjica Bitke na Karovinama, jedne od najvećih bitaka s početka rata na području kalesijske općine. Prije 31 godinu, 22. augusta 1992. godine, četnici su ujutro, oko 6,00 sati, izvršili napad na potezu Bandijerka – Karovine – Vujani s ciljem da okupiraju Kalesiju sa sjeverozapadne strane linije odbrane. Prilikom borbi poginulo je 12 kalesijskih boraca. Četnici su bili zauzeli položaje pripadnika Armije R BiH, ali su isti dan, u poslijepodnevnim satima, jedinice 1. kalesijskog bataljona, potpomognute jednom četom Opštinskog odreda, izvršile kontranapad, potisnuli četnike i povratile liniju odbrane. Cilj neprijatelja je bio da, osvajanjem ove kote, uspostavi svoje linije na potezu Karovine-Lisača-Aerodrom Dubrave – Vis i na drugoj strani liniju na potezu Karovine – Harsno – dubnica. Da su to uspjeli, bio bi upitan dalji otpor bosanskih patriotskih snaga.

Na Karovina, na platou gdje je podignuto spomen-obilježje poginulim borcima i šehidima, održan je historijski čas, kojem su prisustvovali preživjelči učesnici Bitke na Karovinama, porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija, političkog, vjerskog i kulturnog života, mladi i mnogi drugi.

Prisutnima su se obratili Šemsudin Ćatić, u ime koordinacije kalesijskih boračkih udruženja, Muhamed Mujkanović, zamjenik K-dira čete koja je učestvovala u Bitki na Karovinama, Muamer-ef. Bukvarević, ima u Donjem Hrasnu, Jasmin Ćatić, predsjednik MZ Donje Hrasno,  i Mujo Tosunbegović, sekretar Organa uprave Općine Kalesija, koji se obratio u ime načelnika Seada Džafića, koji zbog opravdanih razloga nije mogao biti prisutan. Program je vodio Sabit Đedović.

Svi oni su istakli značaj ove bitke i naglasili nužnost sjećanja na ovaj herojski podvig. Osim hrabrosti kalesijskih boraca, istakuta je i velika uloga lokalnog stanovništva, koje je pomagalo u iznošenju ranjenih boraca i u dopremanju hrane.

-Ovo je poseban dan za nas jer se sjećamo hrabrosti i žrtve naših šehida, koji su dali svoje živote u odbrani naše domovine i slobode. Bitka na Karovinama je bila trenutak istinske hrabrosti i jedinstva među nama. Naši šehidi su se hrabro suprotstavili agresoru, stavljajući svoje živote na kocku, ne samo za svoje porodice i svoju zajednicu, već za sve nas. Njihova hrabrost i predanost su nam trajni izvor inspiracije i ponosa.To su hrabri borci kojima dugujemo ono što danas imamo, a to je SLOBODA.

Mi smo preuzeli amanet od njih da nastavimo sa borbom, borbom za opstanak naše Bosne, ali i da gradimo pravedno i prosperitetno društvo. Zapitamo li se koliko smo pravedni, koliko smo toga od sebe dali za državu, za narod, a ne samo uzimali. Uvjeren sam da kad bi mnogi od nas , a posebno oni koji su na vlasti i odgovornim funkcijama, kao i mladi ljudi, razmišljali na način kako da vise doprinesu i kako da više od sebe daju ovoj zemlji, donekle bi možda i ispunili amanet ovih naših šehida. Zato pozivam sve nas sa ovog mjesta, ove kuće bosanskih šehida, u ime onih koji su nam u amanet ostavili Bosansku zemlju, a posebno pozivam one koji su na vlasti i odgovornim funkcijama, koji imaju privilegiju i odgovornost da vode našu zemlju i brinu o našim ljudima, da budu primjer poštenja, integriteta i odgovornosti. Uradimo sve što je u našoj moći kako bi naša zemlja imala bolju budućnost, kako bi naš narod mogao i dalje da živi i gradi bolje sutra.

Ujedinimo naše snage u borbi za nasu Bosnu. Ne zaboravimo naše borce i porodice naših šehida. Dok ova i slična mjesta budu posjećivana, bit će i nas i naše zemlje Bosne, bit će i naše djece koja će učiti i imati obavezu da svjedoče istinu da su najbolji sinovi Bosne živote dali kako bi mi danas imali svoju državu i slobodno se kretali ovim prostorima. Svjedočiti da su šehidi bili istina, mi smo istina i nasa zemlja bit ce istina do Sudnjeg dana, istakao je, između ostalog, Jasmin Ćatić, predsjednik MZ Donje Hrasno.

Prisutni su ispred spomen-obilježja položili cvijeće i proučili Fatihu pred duše svih šehida.

U okviru obilježavanja Bitke na Karovinama u Donjem Hrasnu proučen ja Ja'sin pred duše šehida, a održan je i malonogometni turnir na kojem su učestvovale ekipe sa područja skoro svih općina Tuzlanskog kantona. Prvo mjesto osvojila je ekipa „Lisača“ Gornje Hrasno.

Mjesna zajednica Donje Hrasno zaslužuje sve pohvale za uspješnu organizaciju obilježavanja 31. godišnjice Bitke na Karovinama.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO