Nedjelja, 19 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježena 32. godišnjica zločina u Hemlijašima

Obilježena 32. godišnjica zločina u Hemlijašima

Prigodnim vjerskim programom i polaganjem cvijeća na spomen obilježju u naselju Hemlijaši danas je obilježena 32. godišnjica od stravičnog zločina . Riječ je o 8 žrtva koje su agresorski vojnici ubili, a zatim spalili u obližnjoj štali. U štali tog kobnog dana bio je i Alija Ibrišević koji je kako kaže uz Božiju pomoć uspio pobjeći i povesti komšiju Omera sa sobom.

Okončanjem rata posmrtni ostaci spaljenih civila pronađeni su na zgarištu štale, oko koje su bila postavljena minska polja. Kako nisu postojali uslovi za identifikaciju tih tijela, ona su ukopana kao N.N. (neidentifikonana). Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine posmrtni ostaci ubijenih civila ekshumirani su a potom i identificirani DNK analizom tokom 2016. godine. Kolektivna dženaza klanjana je 8.maja 2018.godine.

Prisutni na obilježavanju godišnjice naglasili su važnost obilježavanja ovakvih datuma, te podsjećanje na ono što se dogodilo kako nam se ne bi ponovilo.Obilježavanju godišnjice zločina u Hemlijašima po prvi put su prisustvovali i učenici OŠ “Memići”.

Ubijeni i zapaljeni su:

 Pašan (Ibrahim) Vildić, rođen 1966. godine;
 Ibrahim (Salkan) Vildić, rođen 1935. godine;
 Mujo (Salkan) Vildić, rođen 1939. godine;
– Mustafa (Hrusto) Vildić, rođen 1946. godine;
– Smajil (Alija) Vildić, rođen 1940. godine;
– Nedžib (Osman) Zulić, rođen 1934.godine;
– Ibrahim (Emin) Turkić rođen 1930. godine i
– Mustafa (Kadro) Kuduzović, rođen 1925. godine.

Neon TV

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO