Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježena 32. godišnjica ubistva Nefise Osmančević, prve žrtve Agresije u Kalesiji

Obilježena 32. godišnjica ubistva Nefise Osmančević, prve žrtve Agresije u Kalesiji

Na današnji dan, 2. maja 1992. godine, ubijena je Nefisa Osmančević, iz Gojčina, prva žrtva Agresije na Bosnu i Hercegovinu. U automobilu u kojem je ubijena Nefisa, ranjeni su još i njena snaha Sabina i dvogodišnji bratić Anel.

Tim povodom danas je u Gojčinu, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred spomen-obilježja na mjestu pogibije, obilježena 32. godišnjica ubistva Nefise Osmančević. Prisutnima su se obratili Sead Šehić, predsjednik Vijeća MZ Jelovo Brdo i Gojčin, Hariz Osmančević, brat ubijene Nefise, Šemsudić Ćatić, predstavnik Jedinstvene organizacije boraca, Ramiz Suljkanović, predsjednik Udruženja civilnih žrtava rata, i Mujo Tusunbegović, sekretar Organa uprave Kalesija, koji se obratio u ime opravdano odsustnog načelnika Seada Džafića. Naglašeno je da se mora čuvati sjećanje na ovakve događaja, kako se nikada više ne bi ponovili.

Obilježavanju su prisustvovali još i Damir Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, Hata Mujčinović, šefica službe za društvene djelatnosti i opću upravu, Alija Džafić, savjetnik opinskog načelnika, Hasan Ramić, predsjednik SDA Kalesija. Žazim Huremović, predstavnik Patriotske lige Kalesija, članovi porodice, rođaci i komšije ubijene Nefise Osmančević, članovi JOB-a…

Ubistvo Nefise Osmančević uzima se kao zvanični početak rata u Kalesiji.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO