Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaObilježena 31.godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne

Obilježena 31.godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne

U Kalesiji i Tojšićima je danas obilježena 31.godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu, u znak sjećanja na datum koji je imao izuzetno veliki značaj za pripreme i organizaciju patriotskih snaga Bosne i Hercegovine prilikom pružanja oružanog otpora početkom 1992.godine.

Obilježavanje je započelo je polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Kalesiji.

Nakon Kalesije, brojne delegacije Patriotske lige, boračkih organizacija i udruženja, Ministarstva za boračka pitanja TK i općine Kalesija, na spomen obilježju u Tojšićima, su polaganjem cvijeća, učenjem fatihe ili na drugi prigodan način odale počast svim šehidima i poginulim borcima općine Kalesija i Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovao je i Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja u Vladi TK, koji je istakao da se moramo sjećati ovakvih događaja i da je Patriotska liga bila organizator otpora na ovom području.

Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja u Vladi TK

„ Patriotska liga je imala jako značajnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine i izuzetno je važno da se podsjećamo ovih datuma. Sredine u kojima je Patriotska liga bila organizovana i jaka su pružile dostojan otpor neprijatelju i zahvaljujući takvoj organizaciji sačuvano je stanovništvo ali i teritorija, koja je ostala pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar Blagojević.

Prisjećajući se događaja prije 31.godinu, Džihad Kovačević iz Kladnja je kazao da je Regionalno savjetovanje 11.januara 1992.godine u prostorijama OŠ u Tojšićima održano u tajnosti, a da su zaključci sa ovog sastanka bili od presudnog značaja za pružanje otpora vojno nadmoćnijem neprijatelju.

Džihad Kovačević iz Kladnja, učesnik Savjetovanja u Tojšićima

„ U vrijeme održavanja savjetovanja u Tojšićima bio sam komandir jedinice za posebne namjene Patriotske lige iz Kladnja. Tada smo prošli određenu obuku, uz pomoć rahmetli Senada Hodžića – Mehdina i Atifa Šaronjića iz Sarajeva. Nakon obuke dobili smo konkretne zadatke i instrukcije koje smo realizirali na terenu, a koji su bili od krucijalnog značaja za organizaciju otpora početkom agresije na BiH“, kazao je Kovačević. Dodao je da Regionalno savjetovanje Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu jedan od najvažnijih datuma za ovo područje.

Mujo Tosunbegović, sekretar Organa Uprave općine Kalesija je rekao da se općina Kalesija, kao i proteklih godina, uključila u organizaciju obilježavanja godišnjice savjetovanja Patriotske lige i da je ovaj datum svrstala među značajne datume i događaje za općinu Kalesija.

Mujo Tosunbegović

„ Kalesija je prije 31.godinu bila centar dešavanja za sjeveroistočnu Bosnu u smislu organizacije patriota. Dužni smo da pamtimo i da se prisjećamo ovog važnog datuma“, istakao je Tosunbegović.  

Spomen obilježje u Tojšićima

U okviru obilježavanja 31. godišnjice Regionalnog savjetovanja Patriotske lige otvorena je i izložba fotografija nastalih 11. januaru 1992. godine i postrojavanje učesnika savjetovanja u sali OŠ Tojšići.

FOTO:

(Radio Feral)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO