Četvrtak, 25 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNiP Kalesija: Šta i ko se krije iza dva  "javna" konkursa za...

NiP Kalesija: Šta i ko se krije iza dva  “javna” konkursa za prijeme u Općinu Kalesija/ Prestanite raditi po modelu “Dogovarat ćemo se, ako se ne dogovorimo onda ćemo pošteno”, jer svaki put dogovorite

NIP Kalesija: Saopćenje za javnost

Općina Kalesija je u razmaku od sedam dana objavila dva JAVNA OGLASA, koji su objavljeni na web stranici Agencije za državnu službu pod “javni” (dakle, NE interni konkursi), ali NE i na web stranici Općine Kalesija.
Iako su javni (u smislu da se ispunjavaju formalnosti kako bi bilo zakonito, objava u dnevnim novinama i sl), konkursi su sve ali NE poželjni da javnost bude uključena.
SLIKE tekstova dva konkursa u prilogu saopćenja.Konkursi kao pokriće, uposlenici već poznati


Budući uposlenici su poznati.
Naime, radi se o dva uposlenika: za prvi oglas je muška osoba, a za drugi ženska osoba.
Da, ništa konkretno nije rečeno pominjanjem pola budućih uposlenika, ali, nažalost, i sistem u BiH prije zaštiti one koji su akteri ovakvih radnji o kojima pišemo, nego li one koji upozore na to!
Zbog toga kao stranka, Narod i Pravda (NiP), koja participira u Općinskom vijeću Kalesija u ovom saopćenju za javnost ne pominjemo imena, ali ćemo o istoj temi vjerovatno ponovo govoriti (vjerovatno korištenjem imena i prezimena) na narednoj sjednici OV, gdje bi pored imena i prezimena koristili i podatke kako su do sada radili u Općini, odnosno način prvobitnog zaposlenja u cilju sticanja iskustva, kao i kome i koliko su bliski.

Obično ovakvi konkursi, iako je svima jasno kako se to radi, u formalnom i pravnom smislu budu “sve je bilo po zakonu, javno i transparentno”.
U praksi je to gore nego li i samo direktno zapošljavanje, jer opcija “javni oglas/konkurs” je maska za ruganje onima koji također ispunjavaju uslove.
Obično u ovakvim slučajevima kada se prijave i druge osobe koje ispunjavaju uslove, koje bi mogle “pokvariti planove” – konkursi se poništavaju, i čeka se nova povoljna prilika.
Ipak, za nadati se da će se na dva navedena ” javna oglasa” prijaviti i druge osobe koje ispunjavaju uslove, koji bi vodili borbu do kraja… pa makar za poništavanje oglasa, ili, konačno, da neko pobijedi koji nije planiran od strane rukovodioca organa.

NISMO svi isti, a odlično se zna ko je vlast i ko je odgovoran– Pošto se i NIP Kalesija u proteklom periodu pominjala u kontekstu da konzumira svoju “kvotu” za zapošljavanje svojih članova u kalesijske javne ustanove i preduzeća, ovim putem se glasno ograđujemo od tih lažnih navoda.
Naime, jasno nam je da neki žele kreirati atmosferu općeg haosa, da smo svi isti na političkom poligonu, te čak i kreirati ambijent u kojem se kao ne zna ko obnaša vlast u Kalesiji (kako iz koje je stranke načelnik, tako i ko čini većinu u OV).

Stranke i pojedince koji žele “utakmicu” na polju iznošenja takvih podataka – pozivamo da nas prozovu za svaki potez, a odgovor koji ćete dobiti će biti iskren, po neke i brutalan.

Sve se odlično zna! Mi možemo samo rasvijetliti, i eventualno pojasniti građanima koji su zbunjeni vašim ofucanim pričama “o izdaji Države”.
A, evo, dva aktuelna konkursa su izdaja. I djece šehida, i djece poginulih boraca, i svih onih koji su se školovali… a onda posao potražili van granica, “izdate od drugih”, BiH.

Nismo upratili da je načelnik napustio stranku čijeg predsjednika je proglasio “počanim građaninom” Kalesije, niti smo upratili da se ta stranka od njega ogradila, niti na jednom nivou.
Ne može biti “malo jeste malo nije naš”, po Vašim potrebama.
Naš, naprimjer,  NIJE, glasno to kažemo!

NISMO dio vlasti u Kalesiji, i načelniku i vijećnicima su poznati naši usloviNIP Kalesija, preko svoja dva vijećnika u OV Kalesija, koji su usput rečeno daleko najjaktivniji u aktuelnom sazivu OV 2020-2024, od početka mandata jedini informišemo javnost o aktivnostima kroz sjednice Općinskog vijeća.
I dalje ćemo to raditi!
Napominjemo i naglašavamo da djelujemo kao opozicija, te da smo načelniku i strankama koje participiraju u OV jasno dali do znanja da je (pred)uslov da bi se uopšte razgovaralo o učešću u vlasti – ukidanje sramotne odluke o povećanju paušala.
Dakle, to je uslov da bi uopšte razgovarali na temu učešća u vlasti, a ukoliko dođe do toga – onda bi pristupili eventualnoj (isključivo!) programskoj koaliciji.
Jer, sve za što smo do sada kritikovali za načelnika i većinu okupljenu oko njega – i dalje isto mislimo!

Nekoliko odluka za koje smo glasali, pored činjenice da nisu nezakonite (a aktuelno Vijeće je do sada izglasalo niz nezakonitih i štetnih odluka!) je bilo u cilju sprečavanja ostvarenja ličnih interesa vijećnika, većinom izraženih kroz njihovo direktno zapošljavanje, ili njima bliskih osoba.
Čak smo to i za govornicom govorili, a evo i ovoga puta poručujemo – Načelniče, kada god imate odluku koja je u skladu sa zakonom i nije na štetu građana Kalesije, a plašite se da za istu nemate dovoljno ruku u OV, jer vam traže protuuslugu, računajte na dvije ruke vijećnika NIP.
Podcrtavamo, nikada mimo zakona i nikada na štetu građana Kalesije. Ne jedno ili drugo. Oboje!
Nažalost (po njih), i u tom slučaju zadržavamo pravo da iznesemo sve raspoložive informacije u vezi sa istim.

Mislimo da je vrijeme da prestanete raditi po modelu – “Dogovarat ćemo se, a ako se ne dogovorimo onda ćemo pošteno”.
Jer svaki put se dogovorite!Press NIP Kalesija
16.03.2023.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO