Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNiP Kalesija: Na sjednici OV planiraju povećanje cijena odvoza komunalnog otpada za...

NiP Kalesija: Na sjednici OV planiraju povećanje cijena odvoza komunalnog otpada za domaćinstva 5KM mjesečno/ 60 KM godišnje, kao “nagrada” građanima koji su brzo zaboravili duplo povećanje paušala i dnevnica

U junu 2021. godine Općinsko vijeće Kalesija je održalo (vjerovatno) najsramniju sjednicu u povijesti Kalesije.
Na toj sjednici je nezakonito smijenjen Općinski pravobranilac, koji je kasnije, odlukom Suda, vraćen na posao, a budžetskim novcem (novcem građana Kalesije) isplaćeno sve što je sljedovalo pravobranioca. Građani su, osim novca, gubili na drugim poljima, jer Općinu Kalesija nije imao ko zastupati. Osim kada je to trebalo načelniku, koji bi, bez ičije saglasnosti, angažovao privatnog advokata  kojeg bi plaćao budžetskim novcem.
Iako su vijećnici većine upozoreni od strane vijećnika NIP-a da rade nezakonitu radnju, te im se citirale jasne odredbe zakona koje garantuju prava pravobranioca, vijećnička većina se držala dogovora sa načelnikom.
Naime, načelnik je dobio upozorenje od pravobranioca da radi određene stvari mimo zakona i odluka Ustavnog suda, a načelnik mu se za to osvetio na način da ga je smijenio.
Formalno je to moralo uradili Općinsko vijeće.
Za “protuuslugu” načelnik neće dovoditi u pitanje pripremljenu odluku većine oko povećanja vijećničkih paušala i dnevnica za duplo.
Tako je i bilo.

Građani su, na početku, bili veoma glasni protiv ove sramne odluke… Skoro bez izuzetka.
Građani su jasno i nedvosmileno govorili kako su vijećnici koji su glasali za tu sramotnu odluku  završili svoje politićke karijere, te da će, kao i njihove stranke, biti kažnjeni na anrednim izborima.
Načelnik i vijećnici, kao i njihove stranke,  su “mudro” šutili, jer su bili ubjeđeni da će narod to brzo zaboraviti…

Nažalost, tako je i bilo.
Na nedavno završenim Općim izborima, građani Kalesije su svoje povjerenje dali, u najvećem broju, stranci/strankamai vijećnicima  koji su pripremili i glasali za sramnu odluku o povećanju paušala i dnevnica za duplo.

U međuvremenu je počeo i proces zapošljavanja vijećnika iz aktuelnog saziva, ili članova njihovih porodica, u,  isključivo, javne ustanove i preduzeća .
I o tome građani ne pričaju mnogo.
Ne smiju. Može zatrebati…

Jasan je to znak načelniku i njegovim vijećnicima, koji su se skoro svi u međuvremenu ujedinili pod sigurni kišobran SDA (neki formalno, a neki su sigurniji/vjerniji načelniku iako još nisu formalizovali svoj pristup), da mogu nastaviti dalje…
Šta?
Pa šta im je volja!

Dok se uredno pripremaju radna mjesta za vijećnike i njihove bližnje, ili se pak popravlja pozicija za već zaposlene vijećnike u kalesijskim javnim ustanovama i preduzećima,  za građane se pripremaju druga “iznenađenja”.
Vjeruju, SDA načelnik i njegovi (SDA)  vijećnici, da će bunt naroda i ovoga puta biti vjerovatno, ako ga i bude, kratak. Bez posljedica po njih.
Jer, “mudro” su to oni sačekali.  Nova sporna odluka, čije bi eventualno usvajanje itekako pogodilo građane Kalesije, nije išla u vrijeme predizborne kampanje (iako tad pripremljena), nego se sačekalo da se završe Izbori, iako “vapaj” kalesijskog Komunalca u vezi sa ovom temom traje mnogo duže.

POSKUPLJENJE ODVOZA OTPADA: Za domaćinstvo 5KM mjesečno/60 KM godišnje,
povećanje i za ostale kategorije

Za 16. redovnu sjednicu OV Kalesija, zakazanu za četvrtak (01.12.2022.) je planirana tačka dnevnog reda – “Razmatranje i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Cjenovnik komunalnih usluga odvoza komunalnog otpada i usluga centralnog grijanja”.

Ovu temu je razmatrao Klub vijećnika i IO NIP Kalesija, te je donešen stav da se pripremljan Odluka od strane načelnika i njegovih vijećnika NE SMIJE PODRŽATI.
Iako se razmatrala i činjenica povećanja svih troškova, pa tako i povećanja troškova Komunalca (troškovi goriva, i ostalo),  te da se posljednja izmjena ovog cjenovnika desila daleke 2007.godine, navedenu temu posmatramo mnogo šire.
Naime, radi se o potrebi koju Komunalac pokušava nametnuti godinama. Ipak, nije prošlo ranije predloženu javnu raspravu, kako bi se čuo glas građana ali i i obrazloženo upravo građanima, nego se donijelo na osnovu dogovora nekoliko pojedinaca.
Niti kao stranka (koja je dobila određeno povjerenje građana i zastupa interese javnosti u OV) nismo konsultovani od strane predlagača, osim ako ne smatraju da je presretanje vijećnika NIP-a na ulici od strane uposlenika Komunalca kako im se trebaju povećati plate metod pridobijanja podrške za glasanje za ovu odluku.
Možda nas nisu pozivali jer znaju da bi zastupali interese građana!?
Jer, jasno smo i ranije govorili da Komunalac ima viška radnika, i to onih koji su kao vijećnici za svoje dizanje ruku za određene odluke dobijali radna mjesta, te da ne želimo da se njihova radna mjesta finansiraju od strane građana.
Naglašavamo, povećanje plate uposlenicima Komunalca, pogotovo radnicima na terenu, je nešto što itekako pozdravljamo, i o toj temi smo spremni pričati.

Pozivamo načelnika i njegove vijećnike da povuku ovu tačku sa dnevnog reda 16. redovne sjednice Općinskog vijeća Kalesija.
Na kraju, odluka bi se trebala/morala povući zbog neregularnog Prijedloga koji je dostavljen od strane kalesijskog Komunalca, iako je kao takva prošla Statutarnu komisiju OV.

U političkom smislu, NIP-u bi možda i godilo da se ista odluka donese glasovima drugih vijećnika.
Ali, kao i ranije, interes javnosti (građana Kalesije) stavljamo ispred interesa stranke.



Neminovno je da će, prije ili kasnije, doći do povećanja cijena odvoza otpada, ali o tome želimo odlučivati zajedno sa građanima Kalesije.

Ukoliko ne dođe do povlačenja tačke, iskreno jedva čekamo priliku da dodatno pojasnimo gdje/kome odlazi novac koji uplaćuju građani Kalesije…

—- U prilogu Saopćenja NIP Kalesija dostavljamo i Prijedlog spornog Cjenovnika (2 slike), pripremljena Odluka OV (1 slika), kao i tekst kompletnog Člana 21. (na koji se poziva Komunalac) Zakona o komunalnim djelatnostima – Prečišćen tekst (Sl.novine TK, BROJ11/21) – 1 slika.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3Dpfbid0S3Yyix4fzCr5u1QX2WDPquVU4Jy25AmbDWSBdDX7QeKyNRmkUU386fy52xnLQ468l%26id%3D100067382375293&show_text=true&width=500

  • PRESS OO NIP Kalesija
    29.11.2022.
VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO