Utorak, 19 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNIP Kalesija/ Kalesijski vijećnici se više plaše Načelnika nego Zakona: Koja je...

NIP Kalesija/ Kalesijski vijećnici se više plaše Načelnika nego Zakona: Koja je razlika između “dodika koji ruši državu” i vijećnika koji budžetski novac svih građana daju pojedincima!?

Saopćenje za javnost NIP Kalesija

Da je Općinsko vijeće Kalesija, osim u rijetkim trenucima, mala grupa građana velikih interesa, koji su većinom prevarili građane i došli do pozicija – potvrdila je i 20.Redovna sjednica.

Na prethodnoj 19., sjednici OV usvojena je tačka dnevnog reda čiji ne naručilac općinski načelnik preko Službe za budžet, a izvršioci po načelnikovim potrebama – kao i obično VIJEĆNICI.
Naime, pod zastorom “Pogodbosti za investitore”, NAČELNIK JE NAŠAO NAČIN KAKO DA IZ BUDŽETA (novca svih građana Kalesije) SEBI UZME PAR STOTINA HILJADA KM.
Načelnik je “poturio” samo jednu rečenicu u “Izmjenama pogodnosti” kojima sebi obezbjeđuje velike količine novca, a treba naglasiti da to i nema veze sa “pogodnostima za investitanje”, jer načelnik u privatnoj režiji pravi zgradu za komercijalne svrhe (u prilogu slika odluke sa naglašenim spornim dijelom).

Uprkos upozorenju vijećnika Mujo Mujkić (NiP), samo su dva vijećnika NIP (Mujkić i Admir Karić) bili PROTIV odluke, dva vijećnika su bila UZDRŽANA, a svi ostali prisutni, većinom članovi SDA, su bili za ZA takvu odluku.

Na 20. Redovnoj sjednici – Klub vijećnika NIP je putem vijećničke inicijative (NA GLASANJE) tražio da se odluka stavi van snage!
Na istoj sjednici vijećnik Mujkić je uputio pitanje Kantonalnom pravobranilaštvu (Kalesija je trenutno bez pravobranioca!) da se izjasni o zakonitosti, ali i o proceduri kako staviti usvojenu odluku van snage.

Naime, u ”Zakonu o građevinskom zemljištu FBIH” u Članu 63. se jasno kaže – “Niko se ne može osloboditi plaćanja naknade…” (naknade koju je OV oslobodilo načelnika i još neke).

Inicijativa koja je bila na glasanje (da se stavi van snage NEZAKONITA ODLUKA) – NIJE DOBILA PODRŠKU SDA/Načelnikove većine.
Ukupno samo 6 (šest) glasova ZA. Samo 6 vijećnika je ZA ZAKON. Ostali za svoje interese nemaju problem da krše Zakon, uprkos decidnim objašnjenjima.
Pored sva vijećnika NIP-a, ZA ukidanje sporne odluke su glasali još samo po dva vijećnika SDP-a i SBB-a.
Zatraženo je i pojedinačno izjašnjavanje, a ostali su ponovo bili UZDRŽANI, a jedan, u želji da bude mangup, ili pak najodaniji načelniku, je glasao PROTIV.

Svakako pozivamo javnost da pogledaju tekst inicijative, a posebno jasno i nedvosmisleno Obrazloženje, kao i prilog sa tekstom sporne odluke OV Kalesija, ali i Zakon koji je prekšen.

Kako je istakao Mujkić prilikom iznošenja ove inicijative na sjednici – ne možemo optuživati ”dodika i ostale” da ruše Bosnu i Hercegovinu, kada to prvi radimo.


Press NIP Kalesija

LINK sa objave FB stranice NIP Kalesija:

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO