Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNacrt Odluke o komunalnom redu upućen u javnu raspravu

Nacrt Odluke o komunalnom redu upućen u javnu raspravu

Općinsko vijeće Kalesija je prihvatilo Nacrt Odluke o komunalnom redu, koji se upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Javna rasprava će se obaviti na dvije lokacije: Kalesija Centar i Tojšići. Građani tokom javne rasprave mogu dati primjedbe i sugestije na predloženi Nacrt.

Ovom Odlukom uređuju se održavanje komunalnog reda, kao i odnosi u komunalnim djelatnostima na području općine Kalesija, a naročito na području:

– uređenja naselja,

-javna rasvjeta i video nadzori,

-održavanja čistoće i čuvanja javnih površina,

– upravljanje i održavanje mezarja i groblja,

-prikupljanja, odvoza i postupanja sa  komunalnim otpadom,

-uklanjanja snijega i leda,

-sanitarno-komunalnog uređenja naselja,

-uklanjanja protivpravno postavljenih predmeta i napuštenih vozila,

-snabdijevanja pitkom vodom,

-mjera za provođenje komunalnog reda,

-naknade štete,

-kaznenih odredbi predviđenih za povrede ponašanja utvrđenih ovom odlukom.

Vijećnici su bili mišljenja da je predloženi Nacrt neprovediv, jer bi komunalni redari svakodnevno imali osnova za izricanje sancija građanima, u slučaju usvajanje predložene Odluke.

Naveli su primjer da bi u slučaju usvanja Odluke komunalni redar mogao kazniti sve građane na području općine Kalesija, s obzirom da nije urađena kanlizaciona mreža.    

Upitali su šta će se uraditi sa stambenim zgradama koje nemaju vlasnika, a gdje krovovi prokišnjavaju, fasada nije uređena…?

Odluka nije loša, ali nisu stvoreni preduslovi kroz provođenje ranijih odluka, rečeno je, između ostalog, tokom rasprave.

Damir Džafić, predsjedavajući Općinskog vijeća je pročitao akt koji je dostavio KP “Komunalac” DD Kalesija u kojem navode da bi primjenom ove Odluke “Komunalac” došao u veoma nezavidan položaj u kojem bi dovedeno u pitanje funkcionisanje preduzeća i njegova finansijska stabilnost. Zbog toga su zatražili da se izmijeni dio Odluke u kojem se navodi za kante za otpad nabavljaju građani, a ne KP “Komunalac” DD Kalesija, kako je trenutno navedeno u Odluci.

Načelnik Sead Džafić je kazao da će uskoro donijeti Odluku o upravljanju stambenim zgradama. Dodao je da će predložiti da zgradama upravlja JP “Vodovod i kanalizacija” . Istakao je da se ne slaže da KP “Komunalac” DD Kalesija ne može nabaviti kante za smeće za sve korisnike. Također, ne mogu prihvatiti da se za naplatu usluga izdaje paragon blok.  

Ismet Mešić, pomoćnik načelnika, je rekao da je podignut nivou zahtjeva prema građanima. Zbog toga je pozvao vijećnike i građane da kroz javnu raspravu iznesu primjedbe i sugestije na predloženi Nacrt Odluke. Cilj je da se napravi kvalitetna i primjenjiva Odluka za građane.  

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO