Subota, 4 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNacrt budžeta općine Kalesija za 2024.godinu upućen u javnu raspravu

Nacrt budžeta općine Kalesija za 2024.godinu upućen u javnu raspravu

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su na 25.redovnoj sjednici usvojili Nacrt budžeta za 2024.godinu u iznosu od 15.417 032 KM. Budžet u formi Nacrta za narednu godinu je veći za 1,2 miliona maraka u odnosu na usvojeni Budžet iz 2023.godine, koji iznosi 14.146 092 KM.

Nacrt budžeta za 2024.godinu, nakon usvajanja, će biti upućen u javnu raspravu koja će trajati 20 dana, na kojoj će građani imati priliku iznijeti svoje mišljenje, prijedloge i sugestije.

Nakon obavljene javne rasprave Budžet će u formi prijedloga biti upućen na usvajanje Općinskom vijeću Kalesija, najvjerovatnije na decembarskoj sjednici.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta općine Kalesija za prvih devet mjeseci 2023. godine. Za Izvještaj je glasalo 17 vijećnika, 4 vijećnika su bila suzdržana, dok je jedan vijećnik bio protiv. U periodu januar-septembar 2023.godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 8.476.389,93 KM, dok su ukupni   rashodi i izdaci ostvareni u iznosu od 6.312.170,15 KM. U ovom periodu ostvaren je višak prihoda i primitaka  u iznosu od 2.164.219,78 KM.

Na prijedlog vijećnika Armina Karića, usvojen je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o kriterijima za stipendiranje studenata Prvog ciklusa studija i učenika generacije osnovnih i srednjih škola sa područja općine Kalesija. Izmjenjenim Pravilnikom se iznos stipendija za studente i učenike generacija povećava za 500 KM. Tako će umjesto 1.000 KM kalesijski student od iduće godine primate stipendiju u iznosu od 1.500 KM na godišnjem nivou.

Odlukom Općinskog vijeća Fahrudin Aščić, na lični zahtjev, je razrješen dužnosti predsjednika Upravnog odbora Javne ustanove Bosanski kulturni centar”Alija Izetbegović” Kalesija. Na ovu poziciju imenovana je Amra Alibašić,  na period do okončanja konkursne procedure, a najviše 3 mjeseca.

Također, prihvaćena je Odluka o raspodjeli sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji, Odluka o promjeni statusa javnog puta, kao i Odluku o izmjenama i dopunama Regulacionog plana “Sjeverna zona“ Kalesija.

Razmatrana je i usvojena Odluku o dopuni Strategije lokalnog razvoja općine Kalesija 2018-2027. Godine i Lokalni akcioni plan za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u općini Kalesija.  

Na kraju sjednice usvojena je Deklaracija o Palestini u kojoj se navodi:

Općinsko vijeće Kalesija, kao predstavničko tijelo građana općine Kalesija, jasno i nedvosmisleno izražava podršku narodu i vlastima Palestine u nastojanju da sačuvaju i zaštite suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje.
Dešavanja u Gazi, koja pratimo putem medija su, vjerujemo, samo kapljica onoga što se dešava, te kao građani koji su ne tako davno bili pod dejstvima agresora emitivno doživljamo i proživljavamo sve sa narodom Palestine.

Kao narod koji je preživio genocid apelujemo na hitan prekid vatre i zaustavljanje kopnene ofanzive Izraela na pojas Gaze. Stotine nedužnih ljudi, posebno žena i djeca stradaju svakodnevno, za naredne stotine i hiljade sutra će već biti kasno.

Sve konvencije, povelje, sporazumi, i sve pisane i usmeno prenošene civilizacijske vrijednosti ne prepoznaju, čak osuđuju, postupanje Izraela na teritoriji države Palestine.

Iz Kalesije glasno šaljemo poruku da smo uz narod Palestine, koji je godinama unazad izlazio iz teških situacija.

U našim ste mislima i molitvama, navodi se u Deklaraciji.

(Radio Feral)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO