Srijeda, 15 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNačelnik organizovao okrugli stol sa predstavnicima političkih stranaka vezano za Budžet

Načelnik organizovao okrugli stol sa predstavnicima političkih stranaka vezano za Budžet

Općinski načelnik Sead Džafić organizovao je danas sastanak sa predstavnicima političkih stranaka/partija koje participiraju u Općinskom vijeću, a vezano za Nacrt budžeta za 2024.godinu.

Mi smo u posljednjih mjesec dana posjetili sve mjesne zajednice i sa građanima smo razgovarali o njihovim potrebama i o projektima koji će se raditi naredne godine, ali i o onim projektima koji će se naći u Budžetu. Održali smo i Centralnu javnu raspravu za građane koji nisu mogli prisustvovati u svim mjesnim zajednicama, a sada smo pozvali i predstavnike svih političkih partija kako bi došli do najboljeg Budžeta i kako bi isti bio jednoglasno usvojen na sjednici Općinskog vijeća krajem ove godine, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Vijećnik Naroda i pravde u Općinskom vijeću Kalesija Mujo Mujkić komentarišući predloženi Budžet za narednu godinu kazao je da su neke stavke nerealne te da bi se isti morao smanjiti, jer je predložen u iznosu od 17.840.000 KM.

Mujkić je zatražio da se uvrsti povećanje sredstava za vodosnabdijevanje MZ Kalesija Gornja kao i povećanje tranši koje idu prema svim mjesnim zajednicama, ali da se pojedine stavke koje su predložene ukinu.

Admir Karić (NiP) ovakav budžet će sigurno narasti na 18,5 miliona KM, ali vas molim da se naredne godine u Budžet uvrsti izgradnja ulične rasvjete od magistralne ceste kod BP „Polo“ do novoizgrađenog Mektebskog centra u Dubnici, kao i da se na ovoj dionici puta urade kanali kako bi se sačuvao asfalt.

Također, zatraženo je i sufinansiranje roditelja čija djeca idu u privatne vrtiće u Kalesiji jer javne predškolske ustanove još uvijek nema.  

Jasmin Smajić (samostalni vijećnik) tražio je da se izdvoji 12.000 KM na ime izgradnje ograde oko zgrade područne škole u Kikačima, što je zatražio i Edis Mujanović (samostalni vijećnik).

Armin Karić (samostalni vijećnik) kazao je da su sve stavke koje su uvrštene u Budžet potrebe građana Kalesija i kao vijećnik isti će glasati za ono što je ponuđeno.

Mehmed Imamović (samostalni vijećnik) imao je kritički osvrt na ponuđeni Budžet smatrajući da nisu poštovani prijedlozi građana i da je malo onoga što su građani tražili našlo mjesto u Budžetu.

Damir Džafić (samostalni vijećnik) tražio je da se u Budžet uvrsti sanacija klizišta u Barčićima, izrada krova na mektebu u Šehićima i opremanje kabineta informatike u OŠ Rainci.

Huso Atlagić (samostalni vijećnik) zatražio je da se izdvoje sredstva za spomen obilježja u Šahbazima i ulična rasvjeta u Dubnici.

Nedžad Bukvar (SDP) u svom izlaganju kazao je da treba voditi više računa o mjesnim zajednicama koje nemaju svoje vijećnike, odnosno nemaju svoje predstavnike u Općinskom vijeću.  On je zatražio da se u narednoj godini više vodi računa o projektima koji su za dobrobit lokalne zajednice.

Nermin Živčić (SDP) mnogo projekata ove godine nije realizirano te se nadam da će isti biti realizirani naredne godine kako bi pomogli građanima u našoj općini.

Načelnik Džafić je kazao da podržava određene prijedloge te se nada da će vijećnici podržati usvajanje Budžeta kako bi realizacija projekata krenula odmah početkom naredne kalendarske godine. 

Press općine Kalesija


VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO