Ponedjeljak, 13 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNačelnik Džafić održao sastanak sa zaštitnicima prirode, traže se kazne za osobe...

Načelnik Džafić održao sastanak sa zaštitnicima prirode, traže se kazne za osobe koje uništavaju društvenu imovinu 

Prije nekoliko dana za sada nepoznate osobe uništile su veliki broj sadnica lipe u Ulici Žrtava genocida u Srebrenici od kružnog toka do Gradske dvorane u Kalesiji, čiju sadnju su pored lokalne zajednice finansirali i Vlada Švicarske te Ujedinjene nacije. Odmah po saznanju za ovaj vandalski čin općinski načelnik je od predstavnika PU/PS Kalesija pisanim putem zatražio informacije o počiniocima, kao i pojačano prisustvo policije u navedenoj ulici u toku večernjih sati.

Ovo je bio povod i za sastanak načelnika Džafića sa predstavnicima policije ali i sa predsjednikom Udruženja „Eko zeleni“ Muhamedom Omerovićem te predstavnicima nevladinih udruženja koja imaju sjedište u našoj općini i sa predsjednikom Vijeća MZ Kalesija Centar Hasanom Ramićem.

Hvala profesoru Muhamedu koji je inicijator sastanka a tema je bila očuvanje i zaštita naše aleje, odnosno pronalazak osoba koje su uništile sadnice lipe u Kalesiji. Ovo je ogromna šteta jer je riječ o sadnicama koje su stare dvije godine. Sada moramo te uništene sadnice vaditi, kupovati i saditi nove, rekao je načelnik Džafić.

On je istakao da je Općina Kalesija prije sadnje lipe, konsultovala stručna lica koja su dala zeleno svjetlo da ovo drvo neće uništiti pločnike i asfalt te da će uljepšati centar grada a samim tim i pomoći kalesijskim pčelarima.

Načelnik Džafić je kazao da su ovo uradile osobe koje ne vole Kalesiju i koje su možda zbog nekoliko lajkova na društvenim mrežama nanijele veliku štetu lokalnoj zajednici ali i eko sistemu.

Sastanku je ispred PS Kalesije prisustvovao Zaim Novačinović zamjenik komandira koji je kazao da osuđuju ovakav čin vandalizma, ali da svakodnevno rade na poboljšanju ukupnog stanja bezbjednosti u Kalesiji gdje je stanje zadovoljavajuće.

U prošloj godini imali smo jednu prijavu za uništavanje sadnica i policija je radom na terenu otkrila da je to učinila maloljetna oosba. Mi smo podnijeli izvještaj prema Tužilaštvu koje je pokrenulo istragu, a s obzirom da je riječ o maloljetniku upoznat je i Centar za socijalni rad. Sada imamo opet slučaj da je neko uništio nove sadnice i činimo sve da počinioca pronađemo, kazao je Novačinović.

Muhamed Omerović predsjednik Ekološkog saveza „Eko zeleni“ TK na sastanku je istakao da je ovo velika šteta za Kalesiju i za cjelokupan eko sistem.

Ova „Aleja Lipa“ je nešto što ostaje budućim generacijama, nešto što će nam donijeti više kiseonika kao i  hladovinu šetnicom koja je mogu slobodno reći jedna od većih u našem okruženju. Znamo da je načelnik zajedno sa mladima iz Udruženja „Trik“ radio na postavljanju klupa za sjedenje i kanti za smeće a sve kako bi grad bio ljepšti i čišći, istakao je Omerović koji je pohvalio napore lokalne zajednice da što više zelenih površina bude u centru grada.

Na sastanku su doneseni i zaključci da sva nevladina udruženja koja su prisustvovala osuđuju ovaj vandalski čin te da se od policije traži da što prije otkrije počinioce i da isti budu adekvatno sankcionisani od strane sudova, da se izvrši kontrola uništenih sadnica na ovom potezu od kružnog toka do Gradske dvorane i da se iste zamjene kao i da se građani više uključe u zaštitu društvene imovine i da vandale bez obzira o kome je riječ prijave nadležnim organima.

Dogovoreno je i da će Općina Kalesija u saradnji sa Ekološkim savezom “Eko zeleni” Tk pokrenuti određene aktivnosti na formiranju stručnih timova koji će na volonterskoj osnovi raditi na projektima značajnim za Kalesiju posebno u oblasti ekologije. 



(Press općine Kalesija)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO