Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaNa današnji dan prije 31.godinu oslobođena je Kalesija

Na današnji dan prije 31.godinu oslobođena je Kalesija

Danas se obilježava 31.godišnjica oslobođenja Kalesije. Naime, 23.maja 1992.godine, nakon dvanaest dana okupacije, oslobođena je Kalesija, koja je tada postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

Vojnički podvig hrabrih kalesijskih patriota i poraz vojno daleko nadmoćnijeg neprijatelja krajem maja 1992.godine na kalesijskom ratištu odjeknuo je širom Bosne i Hercegovine. Patriotske snage su tada dobile dodatnu elan i motiv u borbi za cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Nakon zauzimanje podrinjskih gradova i sela, etničkog čišćenja, logora i zločina nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, srpski ekstremisti, potpomognuti JNA, su zaustavljeni na rijeci Bijeljevac u Miljanovcima. Slabije naoružani kalesijski mladići, u tenisicama i farmericama, ali sa velikim srcem i ogromnim patriotskim nagonom su na Bijeljevcu pružili odlučan otpor i za agresora neprobojan bedem.

Poslije konsolidacije na Bijeljevcu uslijedio je munjevit i energičan odgovor kalesijskih boraca u cilju oslobađanja Kalesije Centra i okupiranih naseljenih mjesta u istočnom dijelu kalesijske općine.

Hrabri Kalesijci, pripadnici tadašnje Terotorijalne odbrane, Patriotske lige, aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, uz pomoć prognanika iz Podrinja i boraca iz susjednih općina (Tuzle, Živinica…) su 23.maja 1992.godine oslobodili Prnjavor i centar Kalesije. Dva dana kasnije oslobođena je Dubnica, a do kraja mjeseca maja patriotske snage su vojnički ovladale naseljenim mjestima Kalesija Gornja, Zolje, Brda…

Oslobađanjem naseljenih mjesta u sjeveroistočnom dijelu općine Kalesija deblokirani su Jajići i sela na prostoru općina Sapna i Teočak koja su bila u okruženju. Također, uspostavljena je i putna komunikacija Teočaka i Sapne sa slobodnom teritorijom na području tuzlanske regije.

Svim Kalesijcima želimo sretan 23.maj – Dan općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO