Petak, 10 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaMuslimani danas obilježavaju najradosniji vjerski blagdan, Kurban-bajram

Muslimani danas obilježavaju najradosniji vjerski blagdan, Kurban-bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram, poznat i kao Hadžijski bajram.

Kurban-bajram odlikuje klanje kurbana, što je tradicija poslanika Ibrahima, potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u svetim mjestima Mekki i Medini.

U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 2.200 vjernika – što je čin petog stuba islama, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Nakon obavljenog namaza, pristupa se klanju Kurbana; najčešće je riječ o ovnu, a meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Tradicija je da se i priprema obilan bajramski ručak, da se obilaze komšije, prijatelji i rodbina. Bajramu se posebno raduju djeca kada dobijaju poklon u vidu novca, bajram-banku.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Redakcija Radija “Feral” želi Vam da mubarek bajramske dane provedete u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. 

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO