Srijeda, 15 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaMladi iz Kalesije i Zvornika zajedno za ljepšu budućnost

Mladi iz Kalesije i Zvornika zajedno za ljepšu budućnost

U sklopu projekta „Youth want to do more – Mladi žele više“ Udruženje mladih „TRIK“ i Zvorničko udruženje mladih ZOOM iz Zvornika sprovode šestomjesečnu obuku za 15 mladih iz ove dvije zajednice.

Cilj projekta je uključivanje mladih u lokalnim zajednicama i jačanje njihovih kapaciteta neophodnih za rad sa vršnjacima, te povezivanje mladih iz različitih zajednica.

Ovo je prilika za međusobno povezivanje mladih iz Kalesije i Zvornika, te izgradnji povjerenja, saradnje i ljepše budućnosti među mladim ljudima u ovim zajednicama.

Aktivnosti koje su planirane kroz projekat su:

  • Tri dvodnevna treninga;
  • Četiri jednodnevne radionice;
  • Dvije akcije u lokalnim zajednicama.

Realizovani treninzi su privukli veliku pažnju mladih i građana

UM „TRIK“ i ZOOM su započeli sa realizacijom aktivnosti u sklopu projekta koji se sprovodi u svrhu razvoja vještina kod mladih peer edukatora.

U septembru i oktobru uspješno su realizovana dva dvodnevna treninga na teme:

  • Osnove omladinskog rada, mobilizacija mladih i duboka analiza potreba mladih.
  • Mentorstvo u razvoju mladih, rada s mladima u teškoćama i uzbuđujuće terenske aktivnosti usmjerene na mlade.

Mladi iz dvije zajednice su uz podršku mentora učili kako da rade sa svojim vršnjacima, te su se upoznali sa ključnim temama koje su važne za omladinski rad.

A priča se nastavlja! Naredni trening bit će realizovan 04. i 05. 11.2023. u Kalesiji u prostorijama Centra za djecu i mlade. Tokom treninga mladi će istražiti kako kreativno osmisliti neformalne edukativne akcije za mlade u svojim zajednicama – od edukacije međuvršnjaka do prilagodbe obrazovanja prema potrebama mladih.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, OSCE misija u BiH i Vijeće Evrope – Uredu u Sarajevu.

Aktivnosti udruženja možete pratiti na facebook i instagram stranici. Iz oba udruženja upućuju poziv da im se pridružite na aktivnostima projekta u obje zajednice i budite dio promjenekoju želite da vidite!

Facebook: https://www.facebook.com/trikkalesija

Instagram: https://www.instagram.com/trikkalesija/

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO