Srijeda, 8 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaMladi iz Kalesije i Zvornika zajedno za ljepšu budućnost

Mladi iz Kalesije i Zvornika zajedno za ljepšu budućnost

U sklopu projekta „Youth want to do more – Mladi žele više“ Udruženje mladih „TRIK“ i Zvorničko udruženje mladih ZOOM uspješno su realizovali tri trodnevna treninga za peer edukatore iz #Kalesije i #Zvornika.

Tromjesečna obuka za 15 mladih peer edukatora iz ove dvije zajednice imala je za cilj razvijanje i usavršavanje vještina neophodnih za rad sa vršnjacima u lokalnim zajednicama, te organizaciju radionica i edukacija.

Ovo je bila prilika za međusobno povezivanje mladih iz Kalesije i Zvornika, te izgradnji povjerenja, saradnje i ljepše budućnosti među mladim ljudima u ovim zajednicama.

Realizovani treninzi su privukli veliku pažnju mladih i građana

U septembru, oktobru i novembru uspješno su realizovana tri dvodnevna treninga na teme:

  • Osnove omladinskog rada, mobilizacija mladih i duboka analiza potreba mladih.
  • Mentorstvo u razvoju mladih, rada s mladima u teškoćama i uzbuđujuće terenske aktivnosti usmjerene na mlade.
  • Kako samostalno osmisliti aktivnosti neformalnog obrazovanja za mlade u svojim zajednicama – od vršnjačkih edukacija do identifikacije potreba mladih i kreiranja po mjeri edukacije.

Mladi polaznici obuke, naučeno znanje moći će primijeniti u narednom periodu kroz organizaciju jednodnevnih radionica na teme:

  • Aktivizam kroz muziku;
  • Ljudska prava i slobode;
  • Društvene mreže i uticaj na mlade;
  • Medijska pismenost.

Mladi iz Kalesije su realizovali prvu jednodnevnu radionicu pod nazivom „Aktivizam kroz muziku“ koju je vodio Filip Stjepić, poznatiji kao DJ Elick.

A priča se nastavlja! Mladi iz #Zvornika organizuju radionicu 10. 12.2023. na temu „Ljudska prava i slobode“ za svoje vršnjake u lokalnim zajednicama.

U januaru pripremamo i posljednje dvije radionice koje su osmislili naši mladi!

Učešće na svim radionicama je besplatno, a svi mladi se mogu prijaviti putem instagram i facebook profila Udruženja mladih „TRIK“ i Zvroničkog Udruženja mladih ZOOM.

Izjave učesnica projekta:

Šuhra Alić: „Ovaj trening je za mene bio veoma inspirativan i poučan, stekla sam razna prijateljstva i kroz zabavu naučila mnogo o aktivizmu, facilitaciji i radu sa mladima u lokalnoj zajednici. Imali smo super predavače koji su uspjeli da svoje znanje prenesu na nas i da nas još više osvijeste o omladinskom radu. Najkorisnija stvar u svemu tome jeste to što smo kroz cijeli trening imali dobru komunikaciju i to što smo se kroz razne interaktivne vježbe upoznali sa problemima mladih u našoj zajednici i o tome kako ih riješiti“.

Anela Smajlović: „Ovaj trening mi je donio dosta novih saznanja o raznim temama, a nešto što bih istakla je da sam se oslobodila straha od javnog nastupa. Naučila sam kako da organizujem radionicu za svoje vršnjake i kako da radim sa njima“.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, OSCE misija u BiH i Vijeće Evrope – Uredu u Sarajevu.

Aktivnosti udruženja možete pratiti na facebook i instagram stranici. Iz oba udruženja upućuju poziv da im se pridružite na aktivnostima projekta u obje zajednice i budite dio promjenekoju želite da vidite!

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO