Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaMinistar za rad, socijalnu politiku i povratak boravio u zvaničnoj posjeti Kalesiji

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak boravio u zvaničnoj posjeti Kalesiji

Kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić sa saradnicima danas je boravio u zvaničnoj posjeti Općini Kalesija gdje se sastao sa načelnikom Seadom Džafićem i njegovim pomoćnicima, kao i sa direktorom Centra za socijalni rad Muhamedom Majdančićem i šeficom Biroa Samrom Valjevac.

Općinski načelnik Sead Džafić, ministra Alića upoznao je sa projektima koje ova lokalna zajednica provodi u svim mjesnim zajednicama, ali poseban akcenat je stavljen na naselja koja su u toku agresije bili pod kontrolom tzv.Vojske RS-a i koja imaju status povratničkih mjesta.

S obzirom da ministar dolazi sa područja naše općine moram da kažem da očekujemo da se više posveti svojoj lokalnoj zajednici i da kroz projekte sufinansiranja napravimo jedan iskorak kada je u pitanju Kalesija i da uradimo ono što je našim sugrađanima najpotrebnije, kazao je Džafić.

Krenuli smo iz Kalesije a u narednim dnaima ćemo obići i sve druge općine i gradove sa posebnim akcentom na Centar za socijalni rad s obzirom da smo sa njima najbliže povezani. Kao ministar stojim na raspolaganju za svaki vid pomoći Kalesiji, a najviše smo sa načelnikom Džafićem razgovarali kada je u pitanju oblast povratka. Mi na raspolaganju ove godine za ovu oblast imamo nešto manje novca nego prethodnih godina i iznosi oko milion KM, ali se nadam da ćemo udruživanjem sredstava sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i sa Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH napraviti jedan iskorak kako bi zajednički podržali određene projekte, a sve sa ciljem da obuhvatimo više osoba, rekao je ministar Alić.

Nakon posjete u kabinetu načelnika Seada Džafića, ministar je posjetio i Centar za socijalni rad gdje je sa direktorom razgovarao o socijalnim davanjima na području Kalesije, ali i sa problemima kada je u pitanju isplata majkama porodiljama.

Direktor Muhamed Majdančić je u razgovoru sa ministrom i načelnikom istakao da Centar za socijalni rad Kalesija ima veliki broj predmeta u obradi ali da prednjači kada je u pitanju organizacija posla kako u TK tako i Federaciji BiH.

Na sastanku je poredloženo i nekoliko rješenja koja će se u narednim danima naći na Forumu direktora Centara za socijalni rad TK i o kojima će se direktori izjasniti kako bi se unaprijedio sistem isplata pomoći.

Također, ministar i načelnik su posjetili Biro za zapošljavanje Kalesija koji je u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak kako bi se informisali o stanju i broju nezaposlenih osoba.

Šefica Biroa Samra Valjevac ministra i načelnika je upoznala sa brojem osoba koje su prijavljene na evidenciju kao nezaposlene i taj broj je 5.780, među kojima je veći broj osoba starije životne dobi, ali ima i onih sa visokom stručnom spremom.

Zaista ovaj broj osoba na evidenciji zabrinjava, uzmemo li u obzir da kalesijske firme mjesecima traže radnike i da ih nema, a na evidenciji imamo ovoliki broj. Mi ćemo se potruditi da nađemo zakonska rješenja kako bi izbjegli zloupotrebe i kako bi na evidenciji imali stvarno stanje osoba koje traže posao, istakao je Fadil Alić.


(Press općine Kalesija)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO