Srijeda, 8 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaMinistar Omerović i načelnik Džafić posjetili OŠ Memići

Ministar Omerović i načelnik Džafić posjetili OŠ Memići

Općinu Kalesija danas je posjetio ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK Ahmed Omerović, povodom početka Programa predškolskog odgoja i obrazovanja u TK.

Ministar Omerović i načelnik općine Kalesija Sead Džafić, sa saradnicima, posjetili su OŠ Memići gdje su razgovarali sa polaznicima obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja. Nakon toga obišli su prostor na kojem se gradi ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje u centru Kalesije.

Ministar Omerović je istakao važnost predškolskog odgoja koji se provodi u Tuzlanskom kantonu i naglasio da je neophodno učiniti dodatne napore da se u Kalesiji što prije završe radovi na izgradnji Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje.

„ Imao sam potrebu da dođem u Memiće, s obzirom da se nalaze u blizini međuentitetske linije. Zadovoljan sam onim što sam vidio. Nama je u interesu da sva djeca sa područja TK imaju iste uslove za odgojno obrazovni proces. Također, posjetili smo gradilište Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, koja je u procesu izgradnje u Kalesiji. Ministarstvo je za izgradnju ovog objekta do sada izdvojilo oko 200 hiljada KM. Naravno, nasojat ćemo da pronađemo nove mogućnosti podrške općini Kalesija u finansiranju ovog veoma značajnog objekta“, naglasio je ministar Omerović.

Načelnik Sead Džafić je izrazio očekivanja da će resorno Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona pomoći da se objekat namijenjen za predškolski odgoj u Kalesiji što prije završi i stavi u funkciju. 

„  Ministar je obećao određena sredstva od Vlade TK za završetak ovog objekta, koji je za Kalesiju od velikog značaja. Kalesija ima 33 hiljade stanovnika i sramota je što do sada nije imala predškolsku ustanovu. Započeli smo sa radovima i nadam se da ćemo, ako ne ove, onda sljedeće godine završiti sa izgradnjom objekta. Općina Kalesija nema dovoljno sredstava da sama završi ovaj projekat i treba nam podrška Vlade TK i Vlade FBiH“, rekao je načelnik Džafić.

Direktor OŠ Memići Mirzet Alić zahvalio se ministru Omeroviću i načelniku Džafiću na posjeti i istakao da je ove godine u predškolski odgoj u ovoj školi upisano 17 učenika.

„ Imamo manji broj upisane djece, nego do sada. Mislim da nećemo imati problema u provedbi predškolskog odgoja, jer imamo kvalitetan nastavni kadar koji radi sa djecom. Učiteljica je Amila Pezić, ima zavidno radno iskustvo. Zadovoljni smo njenim radom sa učenicima. Imamo djecu iz povratničkih području, koja žive u manjem bh. entitetu i dolaze iz Hajvaza, Mahale…Ove godine u predškolski odgoj je upisano 17 učenika. Nažalost, svake godine se smanjuje broj učenika. Obzirom da se u ovom periodu djeca uglavnom edukuju, više se pažnje posvećuje odgoju nego obrazovanju djece. Važno nam je da se djeca nauče da se druže. Zadovoljni smo i saradnjom sa roditeljima i uvjeren sam da će se nastavni plan i program realizovati u cjelosti“, kazao je Alić. Dodao je da OŠ Memići ima ukupno 242 učenika, raspoređenih u 17 odjeljenja, od čega 230 učenika nastavu pohađa u Centralnoj školi, a 12 učenika u PŠ Zukići.

Do devedesetih godina i ratnih dešavanja na ovom području škola je imala 1300 učenika. Trideset godina kasnije taj broj je 242 učenika.

Na kraju posjete Kalesiji, ministar Omerović i načelnik Sead Džafić, kojima se pridružila i Hasiba Kurtić, zastupnica u Skupštini TK, su posjetili Gradsku dvoranu u Kalesiji koja je još uvijek u fazi izgradnje

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO