Četvrtak, 2 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesija“Lijepa li si Kalesijo naša” – revija narodnih nošnji kalesijskog kraja

“Lijepa li si Kalesijo naša” – revija narodnih nošnji kalesijskog kraja

U subotu, 14. Oktobra, u velikoj sali BKC “Alija Izetbegović” Kalesija upriličena je revija narodnih nošnji sa područja općine Kalesije pod nazivom “Lijepa li si Kalesijo naša”. Organizator revije u okviru manifestacije “Dani evropskog naslijeđa” je JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, a  prijatelj projekta je GKUD Halisije.

Posjetitelji su, osim u igri članova GKUD “Halisije”, uživali u nastupu poznatog sazlije Murata Vrapca, koji je ovu manifestaciju uljepšao izvedbom nekoliko sevdalinki uz saz.

Članovi GKUD-a Halisije su svojim koreografijama i nošnjama izazvali veliko oduševljenje i zadovoljstvo prisutnih posjetitelja koji su ih pomno pratili i nagrađivali zasluženim aplauzom.

Podsjećanja radi, od 25. septembra do 19. oktobra ove godine obilježavaju se „Dani evropskog naslijeđa“. Organizator je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona. Manifestacija ove godine nosi naziv „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne kao Evropsko naslijeđe”, koja se kroz prizmu kulturnog amaterizma,običaja, nošnji i muzike osvrće na utjecaj folkloristike na kulturnu baštinu sjeveroistočne Bosne i njihov doprinos u razvoju iste. Pokrovitelj Dana evropskog naslijeđa je Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Manifestaciju zajednički realizuju institucije kulture Tuzlanskog kantona: Bosanski kulturni centar TK, Arhiv TK, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić”, Narodno pozorište Tuzla, Bosanski kulturni centar”Alija Izetbegović” Kalesija, Bosanski kulturni centar Gračanica, Centar za kulturu i informisanje Srebrenik i Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO