Nedjelja, 19 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaLD "Spreča" Kalesija upozorava na pojavu medvjeda u blizini naseljenih mjesta

LD “Spreča” Kalesija upozorava na pojavu medvjeda u blizini naseljenih mjesta

Lovačko društvo “Spreča” Kalesija oglasilo se saopćenjem u kojem upozorava stanovništvo na pojavu medvjeda u zoni lovišta i u blizini naseljenih mjesta na području općine Kalesija.

“Članovi Lovačkog društva, prilikom izvođenja aktivnosti u lovištu, te veći broj mještana koji obavljaju poljoprivredne radove u poslednje vrijeme primijetili su prisustvo medvjeda (mečka i 2 mečadi) na rubnim dijelovima lovišta, a u blizini naseljenih područja općine Kalesija.

S tim u vezi apeluje se na stanovništvo općine Kalesija na smanjen i oprezniji intenzitet radova na poljoprivrednim imanjima, kretanju kroz šume prilikom ubiranja gljiva te sve druge bespotrebne aktivnosti u nezaštićenim područjima kako bi se izbjegle eventualne neželjene posljedice napada ove vrste divljači na mještane”, saopćeno je iz LD “Spreča” Kalesija.

Također, apeluju na stanovništvo u pogledu puštanja i vakcinisanja kućnih pasa, koji bi mogli biti uništeni ako se nalaze u lovištu, kao i na maksimalni oprez pri obradi svojih imanja (košenja trava). Dodaju da se zabranjuje hvatanje mladunčadi životinja i njihovo uništavanje, koje je kažnjivo po zakonu.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO