Nedjelja, 10 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKontejnersko naselje "“Mahala Kalesija” u Turskoj spremno za smještaj stanovnika (FOTO)

Kontejnersko naselje ““Mahala Kalesija” u Turskoj spremno za smještaj stanovnika (FOTO)

U turskom gradu Kahramanmaraš (u blizini Gaziantepa) završena je montaža stambenih kontejnera u kojima će privremeno biti smještene porodice koje su usljed razornog zemljotresa ostale bez svojih domova.

Privremeno kontejnersko naselje simbolično je nazvano “Mahala Kalesija”, u znak zahvanosti građanima Kalesije koji su pomogli ugroženom stanovništvu iz Turske. Postavljena je i tabla sa nazivom “Kalesiya Mahallesi”, a iznad naselja i zastava Bosne i Hercegovine.

Kontejneri su izgrađeni u Kalesiji sredstvima vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija, privrednika, građana Kalesije i ostalih općina i gradova koji su uzeli učešće u ovoj humanitarnoj akciji.

Radove na montaži kontejnera za stanovanje su izvodili Kalesijci koji su se dobrovoljno, volonterski prijavili za odlazak u Tursku: Mujo Mujkić, Senad Džafić, Ibro Huremović, Ekrem Halilović, Huso Efendić, Selim Turić, Meho Huremović i Alija Džafić.

Osmočlana ekipa iz Kalesije je na montaži stambenih kontejnera radila šest dana, čak i po kiši, kako bi što prije obezbijedili privremene domove ugroženim porodicama iz Turske.

Kalesijci će nakon današnjeg odmora i noćenja u Turskoj sutra u jutarnjim satima krenuti prema Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, konvoj za Tursku u kojem se nalazio 31 stambeni kontejner, dva kontejnera opremljena sanitarijama i kupatilima, montažne kuće, šatori, namještaj za kontejnere, posteljina, madraci, jastuci, deke i prehrambeni paketi je iz Kalesije ispraćen 17.marta.

(Radio Feral)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO