Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKlanjana kolektivna dženaza u Kalesiji Gornjoj

Klanjana kolektivna dženaza u Kalesiji Gornjoj

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija, danas je klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve zločina počinjenih na području Zvornika i Vlasenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci u decenijama nakon počinjenog zločina ekshumirani na području općina Zvornik i Šekovići.

Najmlađa žrtva imala 21 godinu u momentu smrti

Po njenim riječima, najmlađa žrtva koja je ukopana u Memićima u momentu smrti je imala 21 godinu. Radi se o Izetu Manjiću. On je nestao 1992. godine na području Vlasenice, a njegovi posmrtni ostaci su 2004. godine ekshumirani na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići. Identifikovan je 2019. godine.

Ove godine je na kolektivnoj dženazi ukopana i jedna žena. Radi se o Sadiki Hrbatović, rođenoj 1970. godine u Zvorniku. Ona je u momentu smrti, 1992. godine, imala 23 godine. Nestala je na području Križevića, a šesnaest godina kasnije, 2008. godine, njeni posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Križevića. Identifikovana je u aprilu ove godine.

Dvije žrtve identifikovane tek ove godine

Konačni smiraj našao je i Senad Sulejmanović, rođen 1964. godine u Novom Selu kod Zvornika. On je nestao 1993. godine na lokalitetu Baljkovica, a njegovi posmrtni ostaci su 2008. godine ekshumirani na lokalitetu Križevačke njive, općina Zvornik. On je također zvanično identifikovan tek ove godine.

U Kalesiji će biti ukopan i Smajo Hamzabegović, rođen 1959. godine u Glodima kod Zvornika. On je također nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 2000. godine ekshumirani na lokalitetu Snagovo, općina Zvornik. Porodica je njegove posmrtne ostatke identifikovala tek u maju ove godine.

(Avaz)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO