Petak, 19 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKalesijski književnici nastupili u Tuzli

Kalesijski književnici nastupili u Tuzli

U okviru festivala ‘Moja prva knjiga’, u Ateljeu “Ismet Mujezinović”, u Tuzli je održano književno veće ‘Kalesijsko književno čudo – novi književni val”. Tom prilikom predstavljen je i dio knjiga iz “Zavičajne zbirke” kalesijske biblioteke. Učestvovali su Fajko Kadrić, Azir Šabić, Hasan Paloš, Hazreta Hamzić – Salihović, Hazim Hadžić, Mehmed Đedović i Fahrudin Sinanović.

Razgovor sa kalesijskim književnicima vodio je književnik i novinar Meša Pargan, on je istakao da je Kalesija postala istinski njiževni fenomen.

Fahrudin Sinanović je naglasio da se u poslijeratnom periodu u Kalesiji pojavilo više od 50 autora knjiga, bilo da je riječ o beletristici, odnosno lijepoj književnosti, ili o knjigama iz različitih naučnih oblasti: historije, pedagogije, ekonomije, ekologije, socilogije, politologije…

– Kalesija ima dva dobitnika Godišnje nagrade Društva pisaca BiH, Dragoslava Dedovića i Mešu Đedovića. Fajko kadrić je sa svoje dvije nove knjige, „Udovičke zemlje“ i „Šta su meni ptice“ izazvao takvu pažnju književne kritike i književne javnosti, kakva još nije zabilježena nakon Nedžada Ibrišimovića i njegovog „Vječnika“. Knjige Hazete Salihović Hamzić su prevedena na njemački, švedski i turski jezik. Na turski jezik prevedena je i knjiga Azira Šabića „U njedima Udrča“, naglasio je Fahrudin Sinanović.

Osim razgovora, kalesijski književnici su čitali i odlomke iz svojih djela. Fahrudin Sinanović je izložio i dio knjiga iz „Zavičajne zbirke“ „Gradske biblioteke“, koja djeluje u okviru JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.  

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO