Srijeda, 29 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKalesija: Publika oduševljena stihovima iz zbirke „88“ Nadije Rebronja

Kalesija: Publika oduševljena stihovima iz zbirke „88“ Nadije Rebronja

U „ Gradskoj bibloteci“ koja radi i djeluje pri JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, jučer je održano književno večer na kome je promovisana knjiga pod nazivom „88“ autorice Nadije Rebronja. 

Nadija Rebronja je pjesnikinja, esejistkinja i profesorica književnosti. Doktorirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predaje književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Nadija piše i na španskom i turskom jeziku, a jučer je po prvi put bila u Kalesiji, kojom je oduševljena.

Razgovor sa autoricom knjige „88“ vodio je književnik Fajko Kadrić.

Knjiga Nadije Rebronja pod neobičnim, ali ipak simboličnim naslovom ”88” je knjiga mikroproza ili crtica koje nas, naravno, u svakom smislu podsjećaju na ”kompoziciju” klavira, njegovu unutarnju i vanjsku strukturu. Koliko god je neobična, ova je knjiga na prvo čitanje na izvjestan način zainteresovala čitalačku publiku. Knjiga je sastavljena od 88 proza ili crtica, tj. 88 klavirskih dirki, kojima se jasno naznačuje da cjelovitost svijeta kakvu smo nekad poznavali ili, bolje je reći, pretpostavljali nije više moguća, rečeno je na promociji.

– Ova knjiga proizvod raznih konteksta, ali i specifičnost ovih proza ogleda se u tome da one na podjednak način proizvode kontekst(e) pa ovaj tekst može se čitati na različitim mjestima a da, pritom, ne budemo zakinuti za čitalačko zadovoljstvo i razumijevanje u punom smislu, jer su ove proze, nedvojbeno, proizvod 21. stoljeća, te se naslanjaju na jedno civilizacijsko iskustvo.   Mi smo u stalnoj borbi mračne i svijetlje strane dobrog i lošeg, taj kontrast je najstariji simbol umjetnosti uopšte, ali dovoljno je da umjetnost promjeni ili probudi jedan dio empatije našeg bića da bi bili obuzeti njom,” kazala je, između ostaloga, pjesnikinja Nadija Rebronja.

Prisutna publika bila je oduševljena i stihovima i obraćanejm Nadije Rebronja.

Knjigu Nadije Rebronja ”88” možete pronaći i na policama kalesijske “Gradske biblioteke”.

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO