Nedjelja, 21 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaKalesija: Predstavljena knjiga pjesama „Svjedoci“ Omera Mičijevića

Kalesija: Predstavljena knjiga pjesama „Svjedoci“ Omera Mičijevića

U Kalesiji je, u srijedu, 8, novmebra, održana promocija zbirke poezije “Svjedoci” Omera Mičijevića.

Osima autora, o knjizi su govorili još i književnici Fajko Kadrić i Fahrudin Sinanović.

– Pjesnička zbirka Omera Mičijevića pod naslovom Svjedoci donosi sedam poetskih ciklusa: Suočenja, Majka, Vječnici, Bdijenja, Jesen ’94, Vjera i Početak početka. Zbirka je nastala u ratu, a objavljena tri decenije poslije bez ikakvih korekcija, koje bi joj donijele na estetskom i oduzele na autentičnosti. Omer je u ovom slučaju ratnik koji pjeva i pjesnik koji ratuje, nevjerovatna kombinacija. Ispod svake pjesme je datum njenog nastanka i kroz njih pjesnika pratimo kao borca od Nevesinja, preko Blagaja i Mostara do Treskavice, a pjesme su toliko svježe i sirove da je, barem za nas kojima je zviždalo i prskalo nad glavama, nemoguće ne osjetiti taj zvuk i smrad fosfora i trotila, kazao je, između ostaloga, književnik Fajko Kadrić o knjizi „Svjedoci“.

Autor Omer Mičijević je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da promoviše knjigu u Kalesiji. Još je kazao i da je stihove pisao bez posebnih književnih pretenzija, već da sačuva sjećanje i emociju na vrijeme agresije i ljude koji su se borili za odbranu domovine.

Zbirka poezije „Svjedoci“ nastajala je u ratnom periodu, na frontu, pisana rukom golobradog mladića i kao takva, bez izmjena je objavljena 2023. godine, kao opomena i sjećanje, a posvećena je svima onima koji su životom branili našu domovinu.

Recenzenti ove izuzetno vrijedne knjige su akademik Abdulah Sidran, prof.dr. Dijana Hadžizukić i doc.dr. Melida Travančić, a urednik je Asmir Kujović, predsjednik PEN centra BiH.

Promociji su prisustvovali i Sanela Kaikčija, direktorica JU Gradska biblioteka Olovo, i Admir Muratović, direktor JU Specijalna bibluioteka “Behram-beg” Tuzla.

Omer Mičijević rođen je 1975. godine u Mostaru. Agresija na RBiH ga je zatekla kao učenika drugog razreda Srednje elektrotehničke škole u Mostaru, nakon čega se aktivno uključuje u odbranu jedine domovine kao pripadnik izviđačko-diverzantskih jedinica Armije RbiH. 8. jula 1995. biva teško ranjen na Treskavici.

Nastavnik je bosanskog jezika i književnosti i diplomirani bibliotekar. Od februara 2022. godine obavlja funkciju direktora Narodne biblioteke Mostar.

Ovo je njegova prva zbirka poezije.

Naredni kulturni sadržaj u kalesijskoj biblioteci jeste promocija knjige “Druga obala” Faruka Dizdarevića, koja će se održati u utorak, 14. novembra 2023. godine, sa početkom u 17,00 sati. Osim autora, o knjizi će govoriti i Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH.

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO