Srijeda, 15 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaIz Fonda za zaštitu okoliša JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija odobreno 100.400...

Iz Fonda za zaštitu okoliša JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija odobreno 100.400 KM

Kalesijski Vodovod ove godine je prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine poslao dva projekta za koja su odobrena novčana sredstva u iznosu od 100.400 KM.

Riječ je o projektima izgradnja solarne elektrane “SE ViK-40 ” na krovu postrojenja Krušik kao i projektu “Zamjena vodomjera u mjernoj zoni Prnjavor-Kalesija”.

Kako nam je kazao direktor ovog preduzeća Sabahudin Sakić cilj projekta izgradnje solarne elektrane da se iz obnovljivih izvora dobiej struja za vlastite potrebe čime će se napraviti uštede u budžetu.

Izgradnjom solarne  elektrane „SE VIK – 40“ za vlastite potrebe nazivne snage 40 kW,  očekuje se prosječna godišnja proizvodnja od 40 kWh ekološki čiste električne energije, a sva proizvedena energije će se iskoristiti u proizvodnom pogonu JP”Vodovod i kanalizacija Kalesija” d.o.o. Kalesija za vlastite potrebe u svrhu vodosnabdijevanja stanovništva na području općine Kalesija. Također, u predstojećem periodu, planirano je povećanje snage elektrane postavljanjem dodatnih solarnih panela u krugu objekta postrojenja „Krušik“, istakao je Sakić.

Kada je u pitanju zamjena vodomjera, direktor Sakić je mišljenja da je ovo pravi put kojim ide JP Vodovod i kanalizacija jer ulaže u savremene tehnologije.

Osnovni cilj projekta je da se na egzaktan način pokaže, u kojem smjeru je potrebno primijeniti dostupnu savremenu tehnologiju mjerenja i nadzora potrošnje vode, s ciljem definiranja količine neprihodovane vode u mreži vodovodnog sistema, ali i podignuti efikasnost na veći nivo u bitnim parametrima funkcionalnosti sistema vodosnabdjevanja. U Bosni i Hercegovini se više od pola proizvedene količine vode koja ulazi u vodovodne sisteme izgubi ili direktno kroz kvarove ili zbog netačnih vodomjera, grešaka obrade podatka, odnosno neovlaštene i/ili nenaplaćene potrošnje   Ugradnjom vodomjera za daljinsko očitanje potrošnje vode smanjuju se gubici u isporuci, racionalizira se potrošnja vode i doprinosi kvalitetnijoj opskrbi korisnika usluge. Sistem daljinskog očitanja vodomjera omogućava očitavanje potrošnje vode za svega nekoliko minuta, bez ulaska inkasatora/čitača u stambenu zgradu ili privatno vlasništvo, čime se smanjuju i greške izazvane ljudskim faktorom u procesu očitavanja i prijenosa podataka, a samo očitavanje obavlja se bez ometanja korisnika usluge, rekao je Sabahudin Sakić za Infoplus.

(Infoplus)

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO