Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaEvropska unija pomaže projekte u Domu zdravlja Kalesija sa 109.975 KM

Evropska unija pomaže projekte u Domu zdravlja Kalesija sa 109.975 KM

Općinski načelnik Sead Džafić održao je danas sastanak sa predstavnicima IOM (International Organization for Migration), Amrom Kurbegović projektnom koordinatoricom IOM Sarajevo, Midhatom Dugonjićem šefom IOM-a Tuzla, Marijom Mrkajićem savjetnikom za rad sa lokalnim zajednicama iz IOM-a Banja Luka te sa vršiocem dužnosti direktora JZU Dom zdravlja Kalesija Nerminom Kuralićem i njegovim pomoćnikom za pravne poslove Ibrahimom Kurtićem.

Tema sastanka bila je implementacija projekta u kalesijskom Domu zdravlja koji je vrijedan 109.975 KM a sredstva su obezbjeđena od strane Evropske unije a ista implementira IOM u Bosni i Hercegovini.

Ovo je projekat koji će pored loklanom stanovništvu uveliko pomoći i migrantima kojima je Kalesija možemo slobodno reći prva stanica prije dolaska u Tuzlu ili neku drugu sredinu gdje se vrši njihovo evidentiranje i obrada. U ovom projektu imamo nabavku opreme za područne ambulante, zamjenu određenog broja stolarije i građevinske radove, odnosno adaptaciju mokrih čvorova, kazao je šef ureda IOM-a u Tuzli Midhat Dugonjić.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Nermina Kuralića, najveći broj migranata javlja se u Službu hitne medicinske pomoći gdje pored infuzija i drugih antibiotika vrši se previjanje i saniranje žuljeva najčešće na nogama od dugog pješačenja, te se u saradnji sa Crvenim križom i IOM-om dalje provode procedure njihovog transporta.

Kuralić je na sastanku kazao da ga raduje i činjenica što će cjelokupan proces nabavke kako medicinske opreme tako i građevinskih radova provoditi IOM u BiH što će dodatno ubrzati same procedure.

Amra Kurbegović projekt koordinatorica načelnika je upoznala sa svim projektima koje IOM radi sve sa ciljem brige i pomoći migrantima kojima je Bosna i Hercegovina postala ruta prema zemljama Evropske unije.

IOM je prisutan dugo godina u BiH i njegova misija nije samo da se pomogne migrantima nego i lokalnim zajednicama da se nauče nositi sa tim procesima koji se dešavaju. Mi imamo saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH i kao organizacija možemo pružiti sve usluge koje su neophodne migrantima, ali nam je svakako potrebna saradnja loklanih zajednica kazala je Kurbegović.  

Mario Mrkajić imao je samo riječi hvale kada je u pitanju saradnja sa Općinom Kalesija, pohvalivši određene projekte koji su rađeni u saradnji sa lokalnim radiom Feral i radiom Osvit iz Zvornika kao što je međuentitetska saradnja, sa Udruženjem mladih „Trik“, biciklističkim klubom „Kalesija“ ali i sa Islamskom zajednicom koja je bila podrška mladim osobama iz Kalesije i koja im je pružila prostore za rad do osposobljavanja centra u Gradskoj dvorani koji je urađen i opremljen sredstvima Općine Kalesija i organizacije World Vison.

Općinski načelnik se zahvalio predstavnicima IOM-a kao i donatorima iz Evropske unije za donaciju od 109.975 KM istakavši da će ova organizacija u Općini Kalesija imati partnera za svaki vid saradnje u narednom periodu, ali je također kazao da će u narednom periodu prema ovoh organizaciji poslati još dva projekta za koja očekuje podršku a pored lokalnom stanovništvu ti projekti će pomoći i migrantima, ali i onima koji se vraćaju u BiH iz dijaspore.

Nadam se da će ovaj projekat brzo brti završen i da će potrebna oprema biti isporučena u područne ambulante jer kako sam upoznat svaka ambulanta će dobiti nove EKG uređaje, a tu je i oprema za centralni Dom zdravlja za oftalmološku ambulantu i Službu hitne medicinske pomoći, rekao je načelnik Džafić.

Press općine Kalesija

VEZANE VIJESTI
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

POPULARNO