Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaVijestiKalesijaEkonomski analitičar Edin Glogić: “Uredbom o isplati pomoći radnicima Vlada lopticu prebacila...

Ekonomski analitičar Edin Glogić: “Uredbom o isplati pomoći radnicima Vlada lopticu prebacila poslodavcima”

Vlada FBiH usvojila uredbu kojom omogućava poslodavcima da u narednih šest mjeseci svojim uposlenicima, bez dodatnih obaveza, isplate dvije prosječne plate u FBiH ili 2.520 KM.

Nikšić je pojasnio da to to može biti isplaćeno jednokratno ili ako žele u šest rata po 420 KM. Uredba je jučer objavljena u Službenim novinama FBiH a danas je stupila na snagu te vrijedi do 30.6.2024.godine.

U proteklom periodu mnogo se pričalo o setu zakona koji bi trebao rasteretiti privredu, poslodavce a s druge strane povećati minimalnu platu, povećati primanja radnika. S obzirom na to da je to kompleksna tema treba iznaći način kako, ako se smanjuju doprinosi s jedne strane, s druge strane kako to nadomjestiti u budžetu. Očigledno da Vlada nije spremna u kratkom roku taj problem riješiti i onda se pribjeglo donošenju ovakve jedne Uredbe. Ima i pozitivnih stvari ako se suštinski ispoštuje pa radnici dobiju ono što im pripada odnosno što im je Uredba omogućila da dobiju. S druge strane ima jako puno diskriminatornih elemenata kada je ova Uredba u pitanju, ostavljeno je na tome da je loptica prebačena na stranu poslodavaca. Poslodavac odlučuje da li će radnicima isplatiti ili neće isplatiti. Ovdje nije upitno, da li su poslodavci u mogućnosti izvršiti uplatu nego je ustvari jednostavno Vlada pokušala da ono što ona nije uradila do kraja, nije riješila problem sa visokim nametima da na ovakav način pokuša kupiti socijalni mir” kazao je doc. dr. sc.  Edin Glogić, ekonomski analitičar.

Ono što je još jedna manjkavost ove Uredbe, dodaje Glogić, propisano je da ne smije biti diskriminacije po pitanju ove uplate. Što znači da ako poslodavac odluči da ispalati ovakvu naknadu svojim upolsenicima mora isplatiti svim radnicima, ne smije praviti selekciju,i to putem tekućeg računa a praksi to izgleda drugačije.

Da je zakonodavac htio da stvarno suštinski pomogne radnicima onda je trebao dodati još jedan član a to je da su svi radnici koji su u radnom odnosu i da osnovica za obračun plate u vrijeme trajanja isplate ove pomoći po Uredbi ne smije biti manja od one koja je prethodila donošenju te Uredbe. Međutim, to nije rečeno. To otvara nekoliko mogućnosti za potencijalne manipulacije i malverzacije od strane poslodavaca. Ovakva Uredba koja je donijeta može proizvesti da poslodavci koriste to u smislu da smanje svoje obaveze koje imaju a da radnik prividno, ustvari, dobije pomoć ali suštinski ne dobije jer je manja osnovica za platu i tako dalje” kazao je doc. dr. sc Edin Glogić.

Poslodavac mora donijeti akt u vidu Pravilnika odnosno u vidu Odluke kojim će definisati stvari koje Uredba propisuje istakao je Edin Glogić u jutarnjem programu RTV TK.

VIDEO:

(RTVTK)

VEZANE VIJESTI
Reklamespot_img

POPULARNO